Louisvale Wines

Historie

Louisvale begon met de productie van wijn kort nadat het in 1988 door de vorige twee eigenaren werd overgenomen. In de daaropvolgende tien jaar bouwde Louisvale een reputatie op voor wijnen van hoge kwaliteit en vestigde het een sterke aanwezigheid in de detailhandel en chique restaurants in Kaapstad en Johannesburg. Het bracht ook wijn op de markt in het Verenigd Koninkrijk en Europa en kreeg schapruimte in winkels zoals Sainsbury en Harrods.

In de jaren vijftig werd Louisvale onderverdeeld in twee delen van 30 hectare die respectievelijk Louisvale en Nooitgedacht heetten en onder afzonderlijk eigendom stonden. In 2010 werd Louisvale overgenomen door de huidige eigenaar. Het beschikt over ongeveer dertien hectare wijngaarden, waarvan zo’n acht hectare beplant is met Chardonnay. Dit vertegenwoordigt het maximale beplantbare oppervlak. Kort daarna werd ook Nooitgedacht overgenomen. Het omvat negen hectare, waarvan vier Chardonnay, twee Merlot, twee Cabernet Sauvignon en één hectare Sauvignon Blanc-druiven, die al aanwezig waren toen de boerderij werd gekocht. De twee eigendommen worden als één geheel geëxploiteerd.

We zijn er trots op dat onze wijnmaker Simon Smith sinds de overname een cruciale rol heeft gespeeld in onze inspanningen om de kwaliteit te verhogen en dit heeft geleid tot het ontvangen van talloze prijzen en onderscheidingen.

Louisvale-wijnen zijn te vinden in supermarkten, restaurants en hotels en pensions in heel Zuid-Afrika en zijn geselecteerd voor luchtvaartmaatschappijen en luchthavenlounges. Onze wijnen zijn te vinden in Duitsland, België, Nederland, Groot-Brittannië en China.

De wijngaarden

De wijngaarden liggen allemaal op het oosten en zijn in oost-westelijke richting geplant. De Bottelary Hill in het westen biedt welkome schaduw op het hoogtepunt van de zomer, wanneer de zon erachter ondergaat, waardoor een langzamere rijping en een rijkere fruitontwikkeling mogelijk is. Diepe, goed doorlatende Hutton- en Clovelly-granietbodems zorgen ervoor dat de wijngaarden ‘droogland’ blijven tot na de oogst, waarna de wijnstokken worden geïrrigeerd.

Louisvale ligt in de uitlopers van de 3 miljoen jaar oude Cape Folded Mountains en als gevolg daarvan werd een nieuwe aanpak gekozen voor het nieuw gebouwde functiegebied dat grenst aan ons honderd jaar oude landhuis, dat naar verluidt ontworpen was door Sir Herbert Baker, maar is waarschijnlijker ontworpen in zijn stijl dan door de oude meester zelf. Het nieuwe ontwerp houdt rekening met de hele geschiedenis.

Wijnmaken

Verschillende wijngaardblokken worden behandeld volgens de specifieke Chardonnay-stijl die van een specifiek blok wordt gevraagd. De druiven voor de unwooded en Chavant wijnen worden geoogst op volledige fenolische rijpheid, maar eerder, en met een iets lager suikergehalte dan die bedoeld voor onze Louisvale Chardonnay. Er wordt speciale zorg besteed aan de druiven die bestemd zijn voor ons vlaggenschip Chardonnay.

De druiven worden in een later, rijper en complexer stadium geoogst, omdat het sap moet matchen met de nieuwe Franse eikenhouten vaten om een ​​evenwichtige, harmonieuze wijn te creëren waarbij noch het fruit noch het hout elkaar overweldigt. Bij aankomst in de kelder worden de met de hand geoogste druiven onmiddellijk in de koelruimte geplaatst en een nacht bij 8° C bewaard. De volgende ochtend ondergaan ze een nauwgezette en tijdrovende controle op de sorteertafels in de kelders, waarbij alle ongewenste bessen en bladeren worden verwijderd. Daarna volgt het pletten en ontstelen, uitlekken en persen. Het sap voor de niet houtgerijpte Chardonnay wordt gefermenteerd bij 15° C in temperatuur-gecontroleerde roestvrijstalen tanks. De droesem wordt teruggegeven aan de wijn.

Het sap van de Chavant- en Chardonnay-wijnen wordt geënt met de giststam in de roestvrijstalen tanks. Zodra de gisting begint, wordt het naar de vaten verplaatst. Louisvale gebruikt voor de Chardonnay 50% nieuwe Franse eikenhouten vaten van 225 liter, waar deze zes tot acht maanden op de droesem blijft. Malolactische gisting wordt nooit geïnduceerd, maar als dit op natuurlijke wijze gebeurt, mag het doorgaan. De licht houtgerijpte Chavant rijpt vier maanden in vaten met een tweede, derde en vierde vulling en ondergaat geen malolactische gisting. De wijnen worden voorafgaand aan het bottelen verfijnd, gestabiliseerd en gefilterd.

 In tegenstelling tot onze Chardonnay worden de met de hand geoogste druiven voor onze rode wijnen gesorteerd, waarbij alle ongewenste bessen en bladeren worden verwijderd op de dag dat ze in de kelder aankomen. Daarna volgt het pletten en ontstelen, uitlekken en persen. Het sap gaat vervolgens dezelfde dag naar fermentatietanks onder de 20 ° C. Na zeven tot tien dagen wordt het sap overgepompt. De wijn krijgt dan doelbewust geen zwavel en laat de malolactische gisting plaatsvinden. Nadat de malolactische gisting is begonnen, wordt de wijn overgestoken en wordt zwavel toegevoegd.

De wijn wordt in mei van datzelfde jaar voor minimaal twaalf maanden overgebracht naar Franse eikenhouten vaten. Wijnen als The Boris liggen 18-20 maanden in first-fill vaten. Voor de verschillende wijnen wordt wijn geselecteerd op kwaliteit en onze twee Bordeaux-blends worden gemengd. De Boris-blend wordt opnieuw voor 6 maanden in eikenhouten vaten geplaatst. De rode wijnen ondergaan vóór het bottelen een filtratie.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0