Lageder
Alois Lageder, Alto Adige/Zuid-Tirol, Italië. Onze wortels gaan terug tot 1823 toen de jonge ambachtsman Johann Lageder zich vestigde als wijnhandelaar in Bolzano. Zijn opvolgers begonnen hun eigen wijnen te produceren en verwierven een aantal wijngaarden. Alois III, de achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf, zag de verscheidenheid aan klimaatzones in Alto Adige als een van de sterke punten van de regio en kocht in 1934 het wijndomein Löwengang in Magrè, in het zuidelijke deel van Alto Adige. Al snel begonnen ook kleinere wijnboeren hem van druiven te voorzien. Toen Alois III in 1963 onverwacht stierf, was Alois IV slechts 12 jaar oud. Zijn vrouw Christiane en zijn oudste dochter Wendelgard beheerden dan ook de erfenis op interim-basis. Daarna, sinds het midden van de jaren zeventig, begon Alois samen met zijn zus en haar man en oenoloog Luis von Dellemann, aan de herpositionering van de wijnmakerij met een strikte focus op kwaliteit en innovatieve methoden in de wijngaard en kelder. Tegenwoordig worden de wijngaarden in familiebezit van 50 hectare biologisch-dynamisch bewerkt.
Biodynamica
Van het Griekse bios dat leven betekent en dinamikòs wat beweging betekent, is een methode voor de vernieuwing van de landbouw die is gebaseerd op de principes van de antroposofie, een visie die de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelde. De antroposofische opvatting is dat een boerderij een ingesloten microkosmos is met daarin een verscheidenheid aan planten en dieren. Ook een cultuurlandschap is een gesloten systeem van bodem, plant en natuur. Ons doel als wijnbouwers is om dit complexe ecosysteem in stand te houden en te ontwikkelen. In de praktijk betekent dit werken zonder chemicaliën en synthetische producten voor gewasbescherming, dat wil zeggen herbiciden, insecticiden, fungiciden en minerale meststoffen, en in plaats daarvan gebruik maken van de biodynamische preparaten en homeopathische infusies. We bevorderen de biodiversiteit door bodembedekkers en heesters te zaaien, dieren in de wijngaarden te introduceren en de grond te bemesten met compost. Al deze maatregelen leiden tot een verbetering van de bodemkwaliteit en de vruchtbaarheid van de wijnstokken. Ons doel is altijd om een natuurlijke kringloop te ontwikkelen en in stand te houden. In de kelder werken we volgens de strikte principes van Demeter Italia.
Druivensoorten
Met de klassieke druivensoorten willen we de diversiteit van onze regio optimaal verkennen. De wijnen worden geproduceerd van druiven die worden geleverd door onze partners. Elke wijn van de klassieke druivenrassen symboliseert een waarde van de filosofie van de wijnmakerij.
Wijnkelder
Met een gevoel van nederigheid in de aanwezigheid van de natuur, vinden we het belangrijk om onze wijnen de tijd te geven die ze nodig hebben. Met geduld en passie koesteren we elke individuele wijn. Het doel voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe kelder was om moderne apparatuur en innovatieve oplossingen te gebruiken om het vinificatieproces zo natuurlijk mogelijk te maken. De kwaliteit die in de wijngaard wordt bereikt, wordt behouden door gevoelig en zorgvuldig werk in de kelder, waarbij de natuur op de meest voordelige manier in wisselwerking staat met technologie.
De wijnen
De druivensoorten die hier verbouwd worden zijn onder andere Pinot Bianco, Chardonnay, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Merlot en Cabernet Sauvignon.