Encus
Castell d’Encus, Costers del Segre-Catalonië, Spanje. De wijnen van Castell d’Encus zijn stuk voor stuk van grote klasse. Om de filosofie van eigenaar en wijnmaker Raül Bobet écht te begrijpen zou je hem eigenlijk moeten ontmoeten. Wat bezielt iemand om op een afgelegen plek wijngaarden aan te leggen met als doel wijnen te maken die zich kunnen meten met de beste wijnen in hun soort? Gedreven door passie en geholpen door de natuur- en scheikundige wetenschap die antwoorden kunnen geven op ieder probleem, gaat deze bevlogen wijnmaker elke dag tot het uiterste om zijn droom te verwezenlijken. Door het analyseren van ongeveer alles wat op invloed kan zijn op de wijngaard, druiven en vergisting weet hij een standaard neer te zetten die uniek is in de wereld.
Sauvignon Blanc waar menig producent in Sancerre jaloers op zou zijn. Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc waar de linker Bordeaux-oever bang van wordt en Merlot vergelijkbaar met grootse wijnen uit Pomerol. Droge of zoete Riesling in de stijl van de fijnste Duitse Mosel én Pinot Noir van het hoogste niveau. De wijnen hebben een enorm bewaarpotentieel, onder andere vanwege de goede zuren. Deze verfijnde zuurgraad is meteen de handtekening van het domein en een direct resultaat van de hoge ligging van de wijngaarden in de Pyreneeën. Dit zijn wijnen die een wijnliefhebber moet proeven!
Castell D’Encus is gevestigd in de Spaanse Pyreneeën op een werkelijk idyllische plek. Wijnmaker Raül Bobet was 20 jaar werkzaam als wijnmaker bij Torres voordat hij in 2001 besloot om de grenzen van het wijn maken op te zoeken. Wijn maken is niet makkelijk in de Pyreneeën, en zijn missie is ‘de hoogste kwaliteit wijn te vinden van verschillende soorten druiven’. In totaal zijn 23 van de 95 hectare aangeplant wijngaarden. De intentie is om een beperkt aantal flessen wijn te maken van druiven afkomstig van alleen eigen wijngaarden. Alle druiven worden met de hand geplukt. Uit respect voor de natuur wordt geen gebruik gemaakt van pesticide, onkruidverdelgers of schimmeldodende middelen en worden alleen die middelen gebruikt die zijn toegestaan in biologische wijnbouw. De wijngaarden liggen op een hoogte van 850-1.300 meter boven zeeniveau waarbij de blootstelling aan de zon maximaal is. Het domein heeft een oude kapel en bijbehorende stenen tanks die in de 12de eeuw uit de rotsen zijn gehakt en waarin de monniken toen al wijn maakten. Deze tanks worden ook nu weer gebruikt.
Catalonië is één van de grootste, bekendste en dynamische wijngebieden van Spanje. Het is, met archeologisch onderzoek bewezen, dat de Grieken hier voor het eerst in Spanje wijn persten. Catalonië is een vrij groot gebied, waarbinnen 9 subregio’s vallen. Het ligt rondom Barcelona, maar begint al direct onder de grens met Frankrijk tegen de Middellandse Zee aan. Vanaf daar, hier en daar onderbroken, reikt het zo’n 300 kilometer naar het zuiden. De meeste wijngaarden liggen redelijk in de buurt van de zee. Het terroir bestaat uit kalk, leem en klei, en samen met het continentale klimaat en de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht.
Terroir
Het domein is gelegen tussen 850-1250 m² in een gebied van maximale zonnevangst en begrensd door een belangrijke bosrijke omgeving. Het bestaat uit ongeveer 95 landelijke hectare waarvan 25 wijngaarden. Het wijnhuis werd geboren met een duidelijke experimentele roeping en met de missie om wijnen van hoge kwaliteit te verkrijgen. Daarom hebben we aangeplant in rassen met een hoge dichtheid en (lage productieverhoudingen) zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon en Albariño, allemaal aangeplant met de overtuiging dat de het koele klimaat waarin ze voorkomen is ideaal voor hun groei. Tegelijkertijd wordt er ook geëxperimenteerd met Chardonnay en Grenache. De over het algemeen kalkrijke bodems, met een laag gehalte aan organische stof, die samen met de continentale klimatologie en met een hoog thermisch contrast tussen dag en nacht, betekenen dat we wijnen van zeer hoge kwaliteit kunnen verkrijgen met een lang bewaarpotentieel. Elegantie, finesse en complexiteit zijn de gemene delers.
Fermentatie op de rots
Wijngaarden op meer dan 1.000 m, stenen trullo’s uit de twaalfde eeuw waar de wijn fermenteert, de meest geavanceerde technologie en vooral een wil om te onderzoeken, te experimenteren en het milieu te beschermen.
Na een paar jaar van empirisme en experimenten, worden de trullo’s van middeleeuwse oorsprong gebruikt om onze rode wijnen te vergisten als onderdeel van de witte wijnen. Het feit dat er met inheemse gisten wordt gewerkt, is een van de onderscheidende kenmerken die niet belangrijk zijn voor de druiven en zorgt voor een wijn die veel authentieker en eerlijker is met ons landschap. In het geval van Quest-wijnen en Taleia Brisat vindt het hele fermentatieproces plaats in deze stenen bekers.
Ecologische kelder
De wijnmakerij heeft als eerste de warmte-koude overdracht van geothermische energie in al zijn processen gebruikt om het energieverbruik te verminderen en ook de impact op het milieu te verminderen. De wijnmakerij is ook ontworpen om in al zijn processen op zwaartekracht te werken en beschikt over de meest geavanceerde oenologische technologie.