Di Ama

Castello di Ama, Chianti, Toscane-Italië. De kunst, het landschap, de wijsheid van wijn zijn altijd aanwezig geweest op deze plaatsen. De Etruskische oorsprong bevestigt de aanwezigheid van een versterkt dorp in de pre-Romeinse tijd.
Tijdens het Heilige Roomse Rijk werd Ama een deel van de bezittingen van de familie Firidolfi. Het kasteel, dat in de naam staat, werd waarschijnlijk in de 15e eeuw verwoest tijdens de Aragonese invasies in het Chianti-gebied. Aan het begin van de 18e eeuw werden op de ruïnes van het kasteel nieuwe woningen gebouwd met dezelfde stenen. Zo werden de villa’s van de families Pianigiani, Ricucci en Montigiani geboren, waarvan er vandaag twee eigendom zijn van het bedrijf. Uit die tijd is er een document (juli 1773) over een rapport van groothertog Pietro Leopoldo di Lorena, als gouverneur van Toscane, waarin de hoge roeping van de heuvelachtige landen wordt verheerlijkt. De schoonheid van de plaats bewoog Tomaso Carini’s passie om een ​​nieuw avontuur te beginnen gericht op wijnproductie, waarbij drie vrienden (GianVittorio Cavanna, Lionello Sebasti en Pietro Tradico) betrokken waren om samen de wedergeboorte van dit gebied te ontwikkelen.

De vier ondernemers, geleid door vader en zoon Cavanna, herplantten een groot deel van de wijngaarden en bouwden een moderne fermentatiekelder die een innovatief model is geworden voor   het hele grondgebied. In 1982 trad Marco Pallanti, een jonge Florentijnse landbouwkundige, in dienst bij Ama en werd oenoloog van het bedrijf na een technische opleiding aan de universiteit van Bordeaux onder toezicht van Patrick Léon. Lorenza Sebasti, dochter van Lionello, een van de eigenaren, heeft sinds 1993 de leiding van het bedrijf overgenomen en samen met Marco delen ze met dezelfde passie een evolutionaire visie en zetten het in werking met een werk dat 40 jaar duurt. Vandaag is de tweede generatie van de families Carini, Tradico en Sebasti aanwezig in het bedrijf.

Wijngaarden

Een wijngaardgebied van ongeveer 75 hectare, gelegen rond het oude dorp Ama. Een hoogte tussen 420 meter en 527 meter boven zeeniveau in een straal die de plaatsnaam altijd heeft genoemd met de traditionele namen van: Bellavista, San Lorenzo, La Casuccia en Montebuoni. Jaarlijks worden er gemiddeld 320.000 flessen wijn geproduceerd, verdeeld over de labels Chianti Classico en IGT.

Ama

Het eerste wijnbouwgebied. Ama is een heel klein dorp dat wordt beheerd door de gemeente Gaiole. We bevinden ons in het hart van de Chianti Classico, de historische, in het centrum van Toscane, tussen de provincies Florence en Siena. Een plaats de “Chianti” die in ieder geval vanaf het midden van de ‘700 de gemeenten Radda, Gaiole, Castellina definieert. Tegenwoordig is de “Chianti Classico” een gebied tussen Florence en Siena, dat zich uitstrekt over ongeveer 7.000 hectare DOCG-wijngaarden, gemarkeerd door het merk Gallo Nero, beschermd en gepromoot door het gelijknamige Consortium.

Wijnetiket

Van het fresco van Siena tot ons pictogram. Op het etiket van onze wijnen en als symbool van het Castello di Ama valt de ridder Guidoriccio da Fogliano op, geschilderd door Simone Martini in het fresco van het Palazzo Pubblico in Siena rond 1330, gestileerd en grafisch door de kunstenaar Gian Carozzi.

Wijnen

“De wijn moet als het ware uit de rotsen van de wijngaard vloeien en moet zijn kenmerken weerspiegelen. Bodem, klimaat en variëteit vormen een bijzondere functionele realiteit waarin de techniek van het menselijk gedrag wordt ingepast, gericht op het versterken van de originaliteit ervan.” Aldus oenoloog en technisch directeur Marco Pallanti. 
Sinds de oogst van 2010 wordt door Castello di Ama de Chianti Classico Ama gemaakt, voorheen was dit Chianti Classico Riserva. Voor de Ama Chianti Classico worden druiven van jonge aanplant gebruikt met een gemiddelde leeftijd van 8 tot 10 jaar, van de wijngaarden Bellavista, Casuccia, San Lorenzo en Montebuoni.

Waardering

Dat een uiterst goed geoutilleerde vinificatiekelder en het geheel biologisch gaan werken, een buitengewoon goede en belangrijke beslissing was, is sinds 1985 wel gebleken met de waardering en prijzen die de wijnen van Castello di Ama hebben gekregen. Naast constant zeer hoge notities van b.v. Robert Parker werd Marco Pallanti door de wijngids Gamberro Rosso uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar 2003 en het jaar daarop Castello di Ama als wijngoed van het jaar.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0