Boutari

Boutari is opgericht in 1879 door Ioannis Boutaris in de stad Naoussa, Noord-Griekenland, Macedonië, met als hoofddoel het produceren en verhandelen van gebottelde rode wijn van hoge kwaliteit.

1906

De eerste particuliere wijnmakerij en wijnwinkel werd gebouwd in Naoussa in 1906. Dit is waar “Naoussa Boutari”, de eerste Griekse rode fleswijn, zal worden geproduceerd en gebotteld.

1935

Vanaf het midden van de jaren ’30 neemt Stelios Boutaris, zoon van oprichter Ioannis Boutaris, de leiding van het bedrijf over en betreedt belangrijke buitenlandse markten, te beginnen met Oostenrijk, Hongarije en Egypte. Tijdens de naoorlogse periode breidt hij de wijnmakerijactiviteiten uit in Athene en in veel andere Europese landen.
In hetzelfde decennium wordt de tweede wijnmakerij van het bedrijf geopend in Naoussa.

1968

De twee zonen van Stelios, Yiannis en Konstantinos nemen het bedrijf over en brengen het bedrijf nog verder. Dit is het jaar waarin de familie Boutari haar focus verschuift naar de wijnbouw en haar eerste wijngaard verwerft in het dorp Yianakohori, in Amyndeon.

1978

Een nieuwe ultramoderne wijnmakerij wordt ingehuldigd in Stenimachos, in Naoussa, dat tot op heden het hart van de wijnmakerij blijft voor wijnproductie, botteling en rijping.

1980-1991

Gedurende dit decennium zal Boutari zijn activiteiten uitbreiden naar de belangrijkste wijnproducerende regio’s van het land. Wijnmakerijen zijn gevestigd in Goumenissa, Santorini, Nemea en Kreta, vrij dicht bij particuliere wijngaarden. Bovendien gaat de familie Boutari in de jaren ’80 een samenwerking aan met de emblematische wijnbouwer Roxani Matsa in Attica. Alle Boutari-wijnhuizen zijn op dit moment actief betrokken bij de wijnbereiding, de culturele en sociaaleconomische ontwikkeling van hun regio’s. Tegelijkertijd experimenteert de oenologische afdeling van de wijnmakerij, in navolging van de wereldwijde wijnontwikkelingen, voortdurend met de teelt en vinificatie van Griekse en buitenlandse variëteiten en lanceert een beperkt aantal flessen van de Boutari Experimental Wines-serie. De warme marktontvangst van deze experimentele wijnen leidt tot de oprichting van onder andere Moschofilero Boutari, Agiorgitiko Boutari, Xinomavro als succesvolle commerciële merken.

1991

De Boutari Winery innoveert opnieuw door de deuren van zijn wijnmakerijen te openen voor het publiek, te beginnen vanaf Santorini. Daarna volgen de wijnhuizen van Naoussa en Goumenissa.

2004

Boutari verwerft het bedrijf de Skalani-wijngaard op Kreta en renoveert de wijnmakerij van het landgoed.

2005

In dit jaar wordt de Boutari Winery de eerste Griekse wijnmakerij die zijn activiteiten buiten Griekenland uitbreidt. Het koopt het Domaine de Mayrac, een wijnmakerij omringd door een 700 hectare grote wijngaard met biologische teelt in Zuid-Frankrijk.

2009

Bekroning door een van ’s werelds meest prestigieuze wijnmagazines, Wine Enthusiast, met de onderscheiding van Top European Winery of the Year 2008.

2013

Nu krijgt de voortreffelijke Naoussa Boutari-wijn de hoogste en belangrijkste onderscheiding in zijn lange geschiedenis, wanneer het wereldwijd bekende Amerikaanse wijntijdschrift “Wine Spectator” hem rangschikt onder de “100 beste wijnen ter wereld” voor het jaar 2013

2015

Scalani Hills Boutari Winery and Residences is gevestigd op Kreta, bestaande uit drie woningen in het voormalige landgoedhuisje, in de wijngaard. In hetzelfde jaar zal de herbeplanting van het landgoed op Kreta plaatsvinden. De oorspronkelijke wijngaard, die in het begin van de jaren ’90 is aangelegd, is opnieuw ontworpen met gebruikmaking van de resultaten van het lange en systematische werk dat in de regio is verricht, evenals de analysemethoden die worden gebruikt in Precision Viticulture.

2020

Het bedrijf is voor de 19e keer geëerd met de prijs Winery of the Year door een van de belangrijkste publicaties in de wijnsector wereldwijd, het Amerikaanse tijdschrift Wine & Spirits. Deze onderscheiding plaatst Boutari Winery in de zes beste wijnmakerijen ter wereld van de Hall of Fame.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0