Biblia Chora

Biblia Chora is gevestigd in Drama, Noordoost-Macedonië, Griekenland. De wijntraditie gaat hier terug tot de oudheid. In de vruchtbare vlakte van Philippi werden enkele van de oudste sporen van wijnbouw en wijnbereiding in Griekenland gevonden die teruggaan tot de Neolithische periode (ongeveer 4.300 voor Christus). De Feniciërs, brachten uit de stad Byvlos in Fenicië een variëteit aan wijnstokken genaamd “Byvlia-wijnstok”. De oude Grieken bleven deze variëteit telen op de hellingen van de Pangaeus en produceerden er in de oudheid de beroemde “Bijbelse wijn”.

Geschiedenis landgoed

De rijke wijntraditie en de ideale bodem- en klimaatomstandigheden brachten de twee oenologen, Vangelis Gerovassiliou en Vassilis Tsaktsarlis ertoe om de Pangaios-regio te kiezen voor de creatie van het Biblia Chora. In 1998 werden de eerste wijnstokken geplant op een oppervlakte van 70 hectare. In 2001 begon de bouw van de moderne wijnmakerij en in hetzelfde jaar werden de eerste wijnen gemaakt.

Gerovassiliou studeerde af aan de landbouwfaculteit van de Aristoteles-universiteit en specialiseerde zich in oenologie, wijnbouw, proeverijen en technologie van wijnmachines aan de universiteit van Bordeaux. Van 1976 tot begin 1999 was hij oenoloog op Porto Carras, waar hij heeft bijgedragen aan de heropleving en promotie van het Griekse Malagouzia-ras. In 1981 blies hij de familiewijngaard in Epanomi nieuw leven in en creëerde hij het landgoed Gerovassiliou.

Tsaktsarlis studeerde af aan de scheikundeafdeling van de Aristoteles-universiteit en specialiseerde in oenologie, wijnbouw, proeverijen en wijnmachinetechnologie aan de universiteit van Bordeaux. Van 1992 tot 2001 was hij oenoloog en productiemanager bij Costa Lazaridis in Drama.

Wijngaard

De 650 hectare biologische wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 380 m. Het klimaat is mediterraan met milde winters en koele zomers, beïnvloed door de bergachtige massa van de Pangaeus en de zeebries van de Egeïsche Zee. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht is groot, waardoor de druiven gunstig langzaam rijpen.
De grond is stenig, kaal, kalksteen en klei, met een goede afwatering. Het meeste landbouwwerk, inclusief het oogsten, wordt met de hand gedaan. De teelt van de wijnstok gebeurt volgens de normen van de biologische landbouw, met respect voor het milieu, de flora en fauna van het gebied.

De druivensoorten

De variëteiten zijn de Griekse Assyrtiko, Agiorgitiko en Vidiano en de internationale Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Gewürztraminer, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir. Ook wordt er een “onbekende” lokale variant van Pangaios gekweekt, waaruit de wijnen Bivlinos Erythros en Bivlinos Rosé worden geproduceerd. De resultaten van de identificatie door middel van zijn genetische kenmerken, met DNA-testen, toonden aan dat het een Grieks ras is, dat met geen enkel bestaand ras is geïdentificeerd.

Wijnmakerij

Het productiegebied, opgezet op twee niveaus, is gestructureerd om het werk van de wijnmakerij te vergemakkelijken vooral tijdens de oogst en is uitgerust met de modernste middelen voor het maken van wijn: pneumatische persen en roestvrijstalen fermentatie- en stabilisatietanks met een gecontroleerde systeem koeling.

In het laboratorium worden controles en kwaliteitsanalyses uitgevoerd in alle stadia van het productieproces, met als doel wijnen van uitstekende kwaliteit te produceren. Het productieproces op de wijnmakerij volgt alle hygiëne- en voedselveiligheidseisen, zoals voorzien door het toegepaste voedselveiligheidsmanagementsysteem, dat is gecertificeerd volgens de ISO 22000 -norm. Alle wijnen van het Biblia Chora Estate zijn gecertificeerd als veganistische en biologische wijnen.

In twee speciaal ontworpen rijpingsruimtes geven Franse eikenhouten vaten de wijn de gunstige eigenschappen van hout, onder ideale omstandigheden van constante temperatuur en vochtigheid.

Alle wijnen van het landgoed worden gebotteld in de wijnmakerij en sommige blijven in de fles om in speciale kamers te rijpen.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0