Bertani

Topdomein in de Veneto

Een van de topwijnmakerijen van de Veneto is de Cantine Bertani in de beroemde Valpantenavallei. De naam is afkomstig van het Grieks voor Vallei van de God en bekend in Verona als de Vallei van alle wijnen. Dit gebied heeft een zeer lange wijngeschiedenis, de Romeinen al waren zeer gecharmeerd van de wijnen uit deze vallei in de overtuiging dat de bodem van Valpantena ideaal is voor het telen van druiven. Het gebied is ook bekend om zijn schoonheid en heeft een rijke geschiedenis van schriftelijke documenten en verslagen hiervan, zoals toen Francesco Corna uit Soncino in zijn Fioretto de le antiche croniche de Verona e de tuti i soi confini, in 1477 opmerkte dat dit gebied een idyllische vallei was gekenmerkt door bronnen en dalen, fantastische fonteinen en wijngaarden.

Sinds 1857

De wijnmakerij Bertani werd in 1857 opgericht door de gebroeders Giovan Battista en Gaetano Bertani, in Quinto di Valpantena, net ten noorden van Verona. Gaetano bracht nieuwe wijnbereidingstechnieken met zich mee die hij had opgedaan tijdens zijn verblijf in Frankrijk bij professor Guyot, een vooraanstaand expert in de wijnbouw. Innovatieve technieken en de nieuwste technologieën zijn altijd gecombineerd met respect voor de tradities en voor de prachtige omgeving en toegepast bij de wijnproductie op de landgoederen in Valpantena en Soave. Dat de gebroeders succesvol werden was wel duidelijk, aan het einde van de 19e eeuw waren hun wijnen zelfs populair in de Verenigde Staten. In 1923 kregen de Bertani wijnen een koninklijke aanbeveling en erkenning en in 1937 werden ze geserveerd bij de kroning van koning George VI in Engeland.

Het heden

Tegenwoordig bestaat het bedrijf uit meer dan 200 hectare wijngaarden en twee historische wijnmakerijen, de basis in Grezzana en Tenuta Novare in Arbizzano di Negrar. Met een solide internationale reputatie en wereldwijde distributie weet Bertani de wijnliefhebber uitstekend te bereiken.

De wijnen

Het assortiment van Bertani is klassiek te noemen, mooi basis wit in de vorm van de Due Uve van Pinot Grigio en Sauvignon Blanc, de Soave Sereole en de Lugana Le Quaiare. En in rood de bekende varianten vanaf Valpolicella Classico, diverse Ripasso’s tot en met Amarone.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0