Baumard

Geschiedenis

Domaine des Baumard, Loire-Frankrijk. Het is aan de zijde van de grootmoederlijke familie van Florent Baumard dat de huidige wijngaard verbonden is met voorbije eeuwen. Al in 1634 verbouwden zijn voorouders in Rochefort wijnstokken; percelen die nog op het terrein staan. Toen de wijngaard na phylloxera werd herbouwd, werden ze kwekerijen met geënte wijnstokken. Deze accessoire-activiteit ging door tot de komst van Jean Baumard in 1955. Met een graad in de wetenschap was hij de echte oprichter van het huidige wijndomein. Na een opleiding tot oenoloog in Dijon en Bordeaux, verbond hij zich ertoe de wijngaard uit te breiden door overnames in de prestigieuze appellations van Anjou. In 1957 kocht hij zes hectare in de Quarts de Chaume en in 1968 herenigde hij ongeveer vijftien hectare in Savennières. Zo werd hij de eerste wijnboer in Anjou die wijnstokken cultiveerde aan beide oevers van de Loire. Ondertussen was hij professor wijnbouw en oenologie aan de École Supérieure d’Agriculture et de Viticulture d’Angers, van 1955 tot 1970.

Florent Baumard keerde in 1987 terug naar het familiebedrijf. Na een secundaire literatuurstudie, verrijkt met twee jaar in Engeland en de Verenigde Staten, behaalde hij een diploma hoger technicus in de wijnbouw en oenologie. Expressie van het terroir en technisch meesterschap blijven de sleutelwoorden van het landgoed. Het resultaat, elegante wijnen met een explosie van aroma’s, een zeer homogeen assortiment.

In het hartje van het Loiredal ligt het Domaine des Baumard, in Rochefort sur Loire, circa 20 km ten zuidoosten van Angers. Het domein is gevestigd op een klein adellijk landgoed uit de 17e eeuw, Logis de la Giraudière. Sinds 1634 wordt hier wijn gemaakt! Na de vernietigende invasie van de Amerikaanse vraatzuchtige luis Phylloxera, werd het familiedomein een ent- en kweekplek van nieuwe wijnstokken op Amerikaanse onderstokken. In 1955 bracht Jean Baumard de wijnbouw terug op het domein. In de jaren 50 en 60 breidde hij het domein uit met wijngaarden in Anjou zelf, maar ook aan de andere kant van de Loire rivier: Quarts de Chaume, Savennières.

In 1987 neemt Florent Baumard het domein over van zijn vader met een doel voor ogen: het combineren van de specifieke terroir karakteristieken met een uitstekende technische kennis en bekwaamheid. Het resultaat is een ware aromatische explosie en een zeer homogeen wijnassortiment. Het AOC-gebied Savennières is nog geen 130 hectare groot en kent een wettelijk opgelegde maximale opbrengst van 50 hl/ha. Florent heeft ervoor gezorgd dat het tegenwoordig beschouwd wordt als een van de beste wijnproducenten in de Loirevallei. Hij maakt verschillende cuvées van Savennières, de grote droge Chenin Blanc, naast zeer mooie Coteaux de Layon. Het domein werkt biologisch, zonder certificering. Florent Baumard vindt dat menselijke interventie in zowel wijngaard als wijnkelder mogelijk moet blijven. Zijn Quarts de Chaume is een echte icoon in de internationale wijnwereld; deze wijngaard is recent verheven tot de status van Grand Cru.

Oogst en vinificatie

Er zijn meerdere manieren om witte wijn te maken, de methode die we hebben gekozen past bij de stijl van de wijn die we willen produceren. Fijne wijnen, elegant, verteerbaar en geschikt voor veroudering. Na het werk van het selecteren van de druiven in de wijngaard, is wat ons het belangrijkste lijkt de kunst van het persen. Onze plukkers zijn getraind om tijdens de oogst de beste trossen te selecteren, maar Chenin Blanc rijpt ongelijkmatig en op dezelfde tros zitten vaak druiven van verschillende rijpheid. We vertrouwen dan op wetenschap en natuurkunde om de handmatige selectie te perfectioneren. Het doel is om de druiven te persen zonder al te veel tannines te extraheren en om alle plantaardige of aardse stoffen uit het uiteindelijke sap te verwijderen. Alleen delicaat, fractioneel persen kan het sap uit de rijpste druiven halen en ze scheiden van het sap van de minder rijpe bessen, die een stevigere schil en vruchtvlees hebben. Op geen enkel moment in ons wijnbereidingsproces (fermentatie, veroudering) komt het druivensap of de afgewerkte wijn in contact met hout of andere inputs. Wij geloven dat de ware expressie van Chenin Blanc afkomstig is van puur druivensap, zonder externe factoren die de smaak van de wijn en de oorsprong ervan beïnvloeden. De vrucht in zijn puurheid.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0