Argyros

Gelegen op Santorini, een ringvormige eilandengroep in de Egeïsche Zee die bij de Cycladen hoort. Het is opgericht in 1903, maar daarvoor was de familie Argyros al tientallen jaren betrokken bij de wijnproductie op Santorini. Vanaf de start is er een focus geweest op zowel het maken van wijn als het verbouwen van wijnstokken, door een diep begrip dat geweldige druiven altijd een voorwaarde zijn voor geweldige wijnen. Elke generatie heeft op beide fronten bijgedragen aan de ontwikkeling van Estate Argyros-wijnen.

Yiannis Argyros

Hoewel meerdere generaties Argyros heerlijke wijnen hebben gemaakt van wijngaarden van topkwaliteit, was het Yiannis Argyros die het landgoed in de wijnproducerende elite van de wereld voortstuwde. Hij nam het landgoed in 1974 over en werkte meer dan drie decennia onvermoeibaar om te bewijzen dat zijn Vinsanto’s enkele van de beste en zeldzaamste zoete wijnen ter wereld zijn. Bovendien was Yiannis behulpzaam bij het bewijzen dat de droge Assyrtiko’s van Santorini subliem en ouderdomswaardig kunnen zijn.

Matthiaos Argyros

Matthaios Argyros, de vierde generatie wijnbouwers, staat sinds 2004 aan het roer van Estate Argyros. Hij is de drijvende kracht achter de oprichting van de nieuwe wijnmakerij en de verdere verwerving van wijngaardgrond. Hij reist veel, niet alleen om de wijnen van Estate Argyros te promoten, maar ook om de beste wijngaarden te zien en de beste wijnen van de wereld te proeven. Zijn scherpe aandacht voor detail en zijn diepgaande kennis van de Santorini-wijngaard, garanderen dat de toekomst van het landgoed in veilige handen is.

De wijnmakerij

De Estate Argyros Winery, gelegen in Episkopi en opgericht in 2015, is een hypermoderne vestiging, zeker een van de meest indrukwekkende op het eiland, met een oppervlakte van meer dan 3000 m2. Er is uiterste zorg besteed aan het creëren van een zeer stijlvolle en indrukwekkende bezoekersruimte, maar de meeste nadruk werd gelegd op de productiefaciliteiten, om ervoor te zorgen dat elke fase van het wijnbereidingsproces kan worden afgehandeld met zowel maximale controle als minimale tussenkomst.

De grootste privéwijngaarden van Santorini

Estate Argyros is de grootste particuliere eigenaar van wijngaarden op Santorini. Het huidige grondbezit bedraagt ​​meer dan 120 ha, een enorme investering van vier generaties lang. De wijngaarden zijn oud, zelfs voor Santorini-normen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is meer dan 70 jaar, terwijl de oudste percelen van het landgoed meer dan twee eeuwen oud zijn. De gemiddelde opbrengst, bij een overvloedige oogst, wordt zelden hoger dan 21 hl/ha, een indrukwekkend, zo niet catastrofaal laag aantal, dat deze wijnen ‘zeldzaam’ maakt.

Kouloura

De wijngaarden van Santorini staan ​​bekend om de wijnstokken in de vorm van een mand, een zeer specifiek systeem dat nergens anders te vinden is, Kouloura genaamd. Toch zijn er meer eigenaardige systemen op het eiland, zoals de Koulouri (niet Kouloura) of Klada. Koulouri is een systeem voor lage struiken, waarbij de stokken zijn geweven tot kleine armbandachtige vormen die verticaal op de grond hangen.

De meest surrealistische wijnbouwomgeving ter wereld.

Santorini is een van de meest surrealistische wijnbouwomgevingen ter wereld. Het eiland ligt op een actieve vulkaan, met extreem jonge en onvruchtbare bodems, met bijna nul kalium en bijna nul klei. Deze laatste eigenschap maakt Santorini niet alleen Phylloxera-vrij maar ook Phylloxera-immuun, wat betekent dat de Phylloxera-bug nooit de kans krijgt om het eiland binnen te vallen.

Het klimaat

Het klimaat van het eiland is heet mediterraan, met zeer weinig regenval tijdens het groeiseizoen, maar veel zonlicht en felle wind. Zonder dat er elke ochtend mist uit de vulkaan komt, die zorgt voor vocht in een zeer geavanceerd druppelirrigatiesysteem dat door de natuur wordt geleverd, zou er op Santorini maar heel weinig vegetatie kunnen overleven.

Filosofie in de wijngaard

Estate Argyros werkt bijna uitsluitend met oude wijnstokken omdat alleen deze wijngaarden de diepte, de definitie en de concentratie kunnen bieden die nodig zijn om de gewenste wijnstijl te produceren. Het werk in de wijngaard is nauwgezet, met honderden manuren per jaar per hectare, aangezien elke wijnstok als een uniek organisme wordt beschouwd. Het tijdstip van de oogst wordt zorgvuldig per perceel bepaald, om te oogsten bij optimale rijpheid, waarbij het probleem van overrijpheid, een frequente sirene in de wijngaarden van Santorini, wordt vermeden.

Filosofie in de kelder

Estate Argyros is een ambachtelijke producent die kleine hoeveelheden wijnen van topkwaliteit maakt. Het recept in de kelder is dat er geen recept is, waarbij elk perceel tot zeer laat in het productieproces afzonderlijk wordt geoogst, gevinifieerd en gerijpt. Om de typische Argyros-stijl te bereiken, is geduld vereist en veel wijnen worden jarenlang of, in het geval van de Vinsanto’s, tientallen jaren in de kelders bewaard. Houtrijping, voornamelijk in oude en grote Franse eiken vaten, wordt altijd gebruikt om het karakter van een wijn te onderstrepen, nooit om het te creëren.

Duurzaamheid

De wijnstokken van Estate Argyros worden biologisch geteeld, zonder gebruik van pesticiden. Elke wijngaard wordt met de hand gedaan, behalve het ploegen, uitgevoerd door muilezels. De wijnstokken worden niet geïrrigeerd en de meeste toevoegingen in de wijngaard zijn bijproducten van het wijnbereidingsproces, zoals gecomposteerde stengels en druivenschillen. De wijnmakerij is ook ontworpen met respect voor het landschap en de esthetiek van Santorini, terwijl het milieuvriendelijk en energiezuinig is.

Autochtone variëteiten

De druivenrassen van Santorini zijn gevormd door de unieke omgeving van het eiland, iets dat terug te vinden is in de individualiteit van hun karakter. Deze variëteiten trekken de aandacht van wijnliefhebbers en wijnbouwers over de hele wereld, met toenemende aanplant, niet alleen in Griekenland, maar ook in andere landen en andere continenten. Assyrtiko, samen met Mavrotragano en Aidani, zijn de erfgoeddruiven van Santorini die totale toewijding en veerkracht verdienen.

Kwaliteit is het vermogen om te ouderen

Een van de tekenen van hoge kwaliteit is het vermogen om te ouderen, om de tand des tijds te doorstaan. Santorini-wijnen kunnen een perfect voorbeeld zijn en de meeste Estate Argyros-wijnen zijn gemaakt om lang mee te gaan, in plaats van onmiddellijk maar voorbijgaand genot te bieden. Natuurlijk is persoonlijke voorkeur van het grootste belang, vooral bij het proeven van droge Assyrtiko’s, sommigen geven de voorkeur aan de kristalheldere zuiverheid van de jeugd, sommigen genieten van de textuurcomplexiteit van leeftijd, terwijl sommigen enorm genieten van de veelzijdige uitdrukking van de diepe rijpheid.

Aangezien Estate Argyros in kleine hoeveelheden wordt gemaakt en het beoordelen van het verouderingsvermogen door middel van herhaalde proeverijen een optie is voor zeer weinigen, geeft het wijnbereidingsteam van het landgoed jaarlijks een vintage-kaart uit om verzamelaars over de hele wereld te begeleiden. De meeste proeverijen die zijn gemaakt om deze kaart te vormen, zijn gemaakt met flessen die de wijnmakerij nooit hebben verlaten en in ideale omstandigheden worden bewaard, dus wordt verwacht dat flessen die in warmere kelders zijn opgeslagen elk stadium eerder bereiken, terwijl magnums en jeroboams minstens plus 25% tragere ontwikkeling hebben.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0