Alejandro Fernandez



Alejandro Fernández is één van de absolute trendsetters van de huidige Spaanse wijnbouw. In het midden van de jaren 80, ontdekte hij een verlaten heuvelflank aan de oevers van de Duero rivier in Spanje. De omstandigheden voor kwaliteitswijnbouw waren aanwezig: een ligging naar het zuiden, een zachte helling van de top van de heuvel naar de rivier, een mozaïek van bodemtypes, kiezels, klei en gips voor de nodige nuances. Na drie jaar hard onderhandelen met de eigenaars van de vele individuele percelen kon Alejandro Fernández in 1989 zijn eerste 80 hectaren aan wijngaarden planten. Vandaag is de droom van deze wijze man werkelijkheid geworden. Het domein Condado de Haza, genoemd naar de nabije stad Haza, bezit bijna 200 hectaren wijngaard, beplant met Tempranillo stokken, op een hoogte van 800- 900 meter boven de zeespiegel. Sinds 1995 pronkt op het domein een waar ‘château’ zoals Alejandro ervan had gedroomd: een volledig zelfstandig wijnhuis om de cyclus van wijnrank naar fles in eigen hand te houden.




Alejandro Fernández is een man die zijn dromen op wijngebied tot werkelijkheid heeft gemaakt. Sinds 1972 heeft hij zijn eigen wijndomein in Ribera del Duero. De eerste jaren waren zwaar. Alejandro Fernández bleef in zijn droom geloven. Hij vocht tegen vastgeroeste land- en wijnbouwpatronen, werd vaak voor gek verklaard, maar hij zette door. In de Viña Alta wijngaard introduceerde hij als eerste het ‘espalier’ systeem. Hierbij wordt de wijnstok door snoeien ‘gedwongen’ om twee ‘armen’ te hebben waar de uitlopers aan groeien. De tijd gaf hem gelijk. Nu bezit het wijnhuis meer dan 200 hectaren aan topwijngaarden. Deze liggen verspreid, sommige op kiezelachtige terrassen, andere op de hoogvlaktes zoals de LLano Santiago, 1.000 meter boven de zeespiegel. Al deze percelen met hun heel eigen karakteristieken dragen bij aan de complexiteit van de wereldberoemde Pesquera-wijnen. Alle wijngaarden zijn beplant met de ‘koningin van de druiven’, de Tempranillo, de specialiteit van Alejandro. Kenmerkend voor de stijl van Pesquera, is dat het hout extra complexiteit aan de wijn geeft zonder daarbij het fruit te onderdrukken. De bodem van de streek is gevormd door de Duero rivier, duizenden jaren lang. Het bestaat uit lagen alluviaal zand en kiezels op een ondergrond van klei en kalksteen. Een ideale, goed gedraineerde grond voor topwijnen. De wijngaarden Lucía, Viña Alta en Llano Santiago worden in ‘espalier’ geleid om extra van de zon en bodemwarmte te profiteren. Zorgvuldige druppelirrigatie wordt uitsluitend toegepast als het strikt noodzakelijk is. Eind september hebben de Tempranillo druiven hun fysiologische, aromatische en fenolische rijpheid bereikt.




In de jaren negentig van de vorige eeuw kocht Alejandro Fernández een uniek domein in het historische Zamora. Toen nog een vergeten wijnstreek; sinds 2008, mede dankzij de vele inspanningen van Alejandro, een bloeiende DO.
Het klimaat is streng continentaal met weinig neerslag. De wijngaarden liggen op 600-700 meter boven de zeespiegel, op de linkeroever van de Duero-rivier. Dehesa la Granja was vroeger een bedrijf waar vechtstieren werden gefokt. Dierenliefhebber Fernandez liet na overname meteen de ‘treiter arena’s’ sluiten, nu liggen er melkkoeien loom in de zon. Naast sublieme wijn maakt men er ook geitenkaas op topniveau. Deze regio ten westen van Toro was al bij de Romeinen bekend als uitstekende plek voor wijnbouw. Het 800 hectare grote domein bestaat uit bos en landbouw, met kikkererwten, schapen, koeien en 250 hectare wijngaard. Misschien wel het meest in het oog springend zijn de indrukwekkende wijnkelders die hier halverwege de achttiende eeuw zijn gegraven. Ze bieden perfecte condities voor de rijping van de wijnen. De wijn, die gemaakt wordt van druiven van oude stokken en daarna een houtlagering van 24 maanden krijgt, is een relatief onbekende parel uit het portfolio van Alejandro en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.



Een van de vele dromen van Alejandro Fernández (Pesquera, Condado de Haza, Dehesa La Granja), is eveneens werkelijkheid geworden. Deze toonaangevende geniale wijnman wilde een grote wijn produceren in La Mancha. Tijdens een van zijn reizen ontdekte hij goede, oude Tempranillo-wijnstokken die zich perfect hadden aangepast aan de lokale klimaatomstandigheden. Mits goed verzorgd geeft de Tempranillo (Cencibel) uitstekende resultaten in La Mancha. Een prachtig, typisch gebouw uit La Mancha, vlak bij de windmolens van Campo de Criptana en naast een spoorwegstation, werd omgetoverd tot een modern wijnhuis. Alejandro Fernández had vanaf het begin als doel het produceren van beperkte hoeveelheden topkwaliteit wijn. De naam ‘El Vínculo’ is een eerbetoon aan het oude familiewijnhuis in het Duero wijngebied. Het klimaat in La Mancha is extreem continentaal met ijskoude winters (-15°C) en snikhete zomers (+45°C). De directe expositie aan de zonnestralen is enorm: maar liefst 3.000 zonne-uren per jaar! De bergen om de hele regio blokkeren het gros van de neerslag. Jaarlijks valt hier niet meer dan 300-400 mm, en lange periodes van droogte zijn een plaag voor de normale wijnbouw. Het toepassen van zorgvuldig gedoseerde druppelirrigatie is daarom noodzakelijk om hier topkwaliteit druiven te kunnen oogsten.
