Telmo Rodriguez

Telmo Rodriguez, Rioja-Spanje. Nu we terugkijken op onze 30-jarige geschiedenis, realiseren we ons dat ons bedrijf is gebouwd op onze reizen, waarbij we een complexe en unieke plek hebben ontdekt met een verbazingwekkend rijk en divers landschap. Onze reizen hebben ons in contact gebracht met onze voorouderlijke en onbekende wijnbouw vol karakter en ervaring. Het was een emotionele ervaring om te herbeleven hoe onze voorouders het land bewerkten, tonnen aarde en steen verplaatsten, het landschap vormgaven en percelen en terrassen uithakten die nu praktisch verlaten liggen maar die enkele van de beste wijngaarden ter wereld zouden kunnen worden. We hebben geleerd hoe ze eindeloze combinaties van verschillende variëteiten gebruikten om zich aan te passen aan de diversiteit van het land en het klimaat. We hebben veel geleerd. We hebben bedacht en begrepen dat respect voor dit erfgoed de basis zal zijn van al ons werk voor de toekomst. Telmo Rodriguez & Pablo Eguzkiza.

1994

Ons begin. We begonnen met veel ideeën en heel weinig middelen. We creëerden onze allereerste wijn Alma, met behulp van de oude Garnacha-wijnstokken van de stad Sada in het afgelegen Navarra. Dit waren moeilijke momenten voor dit ras en we wilden zijn kwaliteiten benadrukken toen de trend in die jaren richting Cabernet en Merlot was.

1995

Middeleeuws Castilla. We verkenden het gebied van Arribes del Duero, waar we een zeldzame en bijna onbekende blauwe druivensoort tegenkwamen, Juan Garcia. We bewerkten de middeleeuwse wijngaarden onder zware omstandigheden.

1996

Basa de Rueda. We creëerden een eenvoudige, eerlijke witte wijn. We moesten het verkopen om uit te leggen dat Spanje een land van witte wijn was. We moeten verkopen en uitleggen dat Spanje ook een wit wijnland was.
Malaga, we kwamen aan in de bergen van La Axarquía waar we 2 vaten van zijn historische Moscatel produceerden.

1997

Garnacha. Onze toewijding aan Garnacha-druiven bracht ons ertoe andere regio’s van Aragon te verkennen, te beginnen in Moncayo aan de voet van de Pyreneeën, waar we verschillende wijnen produceerden. Hier ontmoetten we de zusters Lalanne die ons de oude variëteiten van Somontano lieten zien, zoals Moristél. We hebben een aantal interessante wijnen gemaakt, maar konden niet doorgaan.

Oude Berg. We zetten door in Málaga, een moeilijke uitdaging die resulteerde in 200 flessen van onze eerste “Old Mountain”.

1998

Lanzaga. We keerden terug naar La Rioja. We wilden een wijn “de pueblo” maken… en kozen voor Lanziego vanwege het karakteristieke landschap en het contrasterende klimaat. Hier zouden we voor altijd blijven.

Gago. Met Gago begonnen we ons voortdurende avontuur met de grafisch ontwerper Fernando Gutiérrez, werkend aan de esthetiek van de flessen, het actualiseren van tradities en het creëren van een opvallend beeld van de verschillende wijnregio’s van het land.

Ribera del Duero. We produceerden onze eerste wijn en verkenden de steden in de regio. We hielden van de soberheid, de wildheid van het land en de dikke, rijke huid van de Tinto Fino.

Toro. We hebben de eerste Dehesa Gago gemaakt. We ontdekten een lange en eerbiedwaardige traditie van wijnbouw, waar generaties families strijden om hun wijngaarden. We ontdekten ook de Tempranillo zonder enting.

1999

Cebreros. Hier kochten we onze eerste wijngaard, in het stadje Cebreros in de Sierra de Gredos. Een grotendeels vergeten plek met moeilijk terrein, maar hier ontdekten we prachtige soorten Garnacha die op meer dan 1000 meter overleefden. Het met leisteen bezaaide landschap van Arrebatacapas, uniek in heel Gredos, inspireerde onze hoop om een geweldige wijn te produceren.

Rioja. We kochten een oude bodega in de Barrio de Las Bodegas, waar Hemingway zijn tijd doorbracht na de feesten van San Fermin. We wilden weten wie ze in de 18e eeuw wijnen maakten. Deze plek, die ons zoveel heeft geleerd, bewaart in zijn muren ook eeuwenoude gist die onze druiven blijft vergisten.

2002

El Bibei. We keerden terug naar Santa Cruz in Ourense, terug naar de echte Laderas del Bibei, die we eerder hadden geprobeerd. Deze keer kwamen we om te blijven en kochten we de historische A Falcoeira-wijngaard. De oude mensen van de stad herinnerden zich het als de beste in de regio, maar zijn lang geleden verlaten. We wilden herplanten, om het te maken zoals het was, sommigen begrepen het niet. Na tien jaar hard werken bottelden we onze eerste wijn A Falcoeira A Capilla, een geweldige wijn.

2005

Pegaso. We hebben een oude wijnmakerij La Piñonera in Cebreros gerestaureerd en zijn opnieuw begonnen met het vergisten van de Garnacha-druiven van de oude wijnstokken van Pegaso.

2007

Bodega Lanzaga. We bouwden onze eerste wijnmakerij in de grond van Lanziego met de hulp van architecten Diego Garteiz en Paul Basañez die de aarde, het ijzer en zelfs de duigen van onze oude vaten gebruikten. Hier werken we omringd door wijnranken en eiken.

2010

As Caborcas. Na 8 lange jaren begonnen we deze plek eindelijk te begrijpen. We besloten een oude wijngaard te bottelen; een deel van de stad genaamd As Caborcas. Dit is een unieke wijngaard, vol met verschillende variëteiten, van verschillende leeftijden van verschillende stammen, groeiend op verschillende hoogten en blootstellingen. We realiseerden ons het enorme verschil van het ene perceel naar het andere, op slechts enkele meters van elkaar. Om het uit te leggen en te begrijpen produceerden we Falcoeira en later O Diviso.

2011

Las Beatas. We bottelden onze eerste vintage van “Las Beatas” na 20 jaar werk. Deze unieke wijngaard heeft ons geholpen de smaak van een vergeten La Rioja te herontdekken. We hebben de moeilijkste wijngaarden gezwoegd en bewerkt en het is het waard geweest.

Tabuerniga

We kochten deze wijngaard van een teler uit Labastida, “El Chifla”. 4 hectare kleine percelen omgeven door vijgen-, amandel- en perzikbomen. Deze wijnstokken zagen “El Chifla” het land meer dan 50 jaar bewerken en in zekere zin hebben we de wijnstokken en zijn werk geërfd. We zetten ons in om dit werk te bewaren en te vieren met een geweldige wijn.

2014

LZ, Lanzaga, La Estrada en El Velado. Na 16 druivenoogsten in Lanziego hebben we het project definitief vormgegeven. We maken LZ, Lanzaga en twee andere unieke wijngaarden “La Estrada” en “El Velado”. We laten ook een wijn herleven die lang geleden in Rioja is gemaakt: Rioja Corriente, of “Regular Rioja”. Het idee om een ​​eenvoudige wijn “de pueblo” te maken met uitzonderlijke druiven is volkomen logisch op een plek als deze.

2016

Matallana. Al meer dan 18 jaar consolideren we een zeer interessante wijngaard van ongeveer 20 hectare in Ribera del Duero. We besloten een wijn te maken die de druiven van vijf steden combineert: Pardilla, Fuentemolinos, Fuentecén, Roa en Sotillo de la Ribera. Het was hier, in Sotillo de la Ribera, waar we onze wortels legden en een huis uit 1730 kochten. Dit wordt onze bodega en de geboorteplaats van onze nieuwe wijn Matallana.

2018

Valvuxan. We kochten El Pazo de Valvuxán, een historische plaats vlakbij onze As Ermitas en Sta. Cruz-wijngaarden.
We houden van het idee om het te herstellen. Dit is wat we al die jaren hebben gedaan: wijngaarden herstellen, oude muren herstellen, originele wijnstokken herplanten, inheemse bomen planten en werken aan het verbeteren van de plek waar we zijn.

Dit is een betoverend land… we moeten er gewoon aan werken. Dit is onze reis tot nu toe. Het was verre van gemakkelijk, maar we hebben genoten van de 355 kleine percelen die we hebben, zo’n 80 hectare in totaal, en het werken met de 43 verschillende soorten inheemse druiven. Dit zijn de vruchten van deze spannende reis tot nu toe.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0