Stark-Condé

Zuid-Afrika, Coastal-Region, Stellenbosch. De autodidactische keldermeester Jose Conde’s eerste poging tot wijnmaken was in 2000 en hij koos ervoor om te experimenteren met zijn favoriete druif Cabernet Sauvignon. Gelukkig kweekte zijn schoonvader Hans Schroder misschien wel de beste Cabernet-druiven in de regio. Gemaakt met basisuitrusting en met behulp van traditionele methoden, leverde de eerste vintage slechts 2400 flessen op, maar tegen de verwachtingen in en tot ieders verbazing won de wijn 5-sterren in de Platters Wine Guide, kreeg hij 92 punten in Wine Spectator en werd hij geselecteerd door de Britse wijnschrijver Oz Clarke als een van de 20 beste wijnen van het jaar.

De oorsprong van de wijnmakerij is toevallig, maar het verhaal van de stichtende familie is complexer. De Zuid-Afrikaanse patriarch Hans Schroder (1938) groeide op in Stellenbosch, maar bracht een groot deel van zijn volwassen leven door in het buitenland. In de jaren ’60 ontmoette Hans tijdens zijn studie aan de universiteit in Japan medestudent Midori Maruyama en trouwde hij. In die tijd was hun huwelijk in strijd met de wet op het verbod op gemengde huwelijken van het apartheidsregime, zodat het jonge paar zich in Japan vestigde. Ze bleven de volgende 30 jaar in Tokio, waar ze drie dochters grootbrachten: Marie, Lisa en Miki. Snel vooruit naar het einde van de jaren tachtig, het einde van de apartheid kwam steeds dichterbij en de vrijlating van Nelson Mandela stond voor de deur. Hans en Midori besloten dat het tijd was om terug te keren naar Zuid-Afrika en deel uit te maken van de positieve verandering. Ze kochten de boerderij Oude Nektar in 1989 en richtten zich op de teelt van druiven.

Oudste dochter Marie en haar Amerikaanse echtgenoot Jose verhuisden ook naar Zuid-Afrika om zich bij het gezin te voegen. Jose, een grafisch ontwerper van beroep, was oorspronkelijk van plan een studio in Kaapstad te openen, maar plannen werden gedwarsboomd toen hij zijn passie voor wijn ontdekte. Met de aandacht van een ambachtsman voor detail en een puristische benadering in de kelder, ontwikkelde Jose de wijnen langzaam tot waar ze nu zijn. Hij blijft al zijn eigen wijnetiketten ontwerpen.

Stark-Condé is een vereniging van familienamen. “Stark” brengt een eerbetoon aan Hans’ moeder Franziska Stark. Het best herinnerd voor haar felle onafhankelijkheid en onverzadigbare nieuwsgierigheid, was ze de eerste van de familie die zich in Stellenbosch vestigde. “Conde” is een groet aan Jose’s vader, een Cubaanse emigrant naar de Verenigde Staten. Jose schrijft zijn liefde voor ambacht en arbeidsethos toe aan zijn vader, die Cuba als jonge man verliet om de uitdaging in een nieuw land aan te gaan.

Jonkershoek Valley is een ongerepte vallei die uniek is gelegen voor de teelt van Cabernet.  Met zijn hooggelegen terrein, overvloedige regenval in de winter en de reinigende zuidoostelijke bries die door de vallei waait, heeft dit gebied perfecte omstandigheden voor de productie van premium druiven. De wijngaarden van Stark-Condé worden biologisch gekweekt en 80% van het landgoed blijft ruig, ongerept terrein. De flora weerspiegelt de rijke biodiversiteit van het naburige Jonkershoek National Park, dat vanwege zijn fynbos-bioom is uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed.

Het maken van wijn wordt zo eenvoudig en natuurlijk mogelijk gehouden. Het geperste sap wordt gefermenteerd met natuurlijke gisten in open tanks, met handmatige punchdowns de klok rond. De rode wijnen worden vervolgens tot 22 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten en worden in de meeste gevallen gebotteld zonder klaring of filtratie. Met een beperkte productie van iets meer dan 8000 kisten blijft Stark-Condé zich inzetten voor het produceren van handgemaakte premium wijnen.

Tegenwoordig bestaat het toegewijde team van Stark-Condé uit wijngaardmanager Andrew Klink die het voortouw heeft genomen bij de omschakeling naar biologische producten en wijnmaker Rüdger van Wyk  die heerlijke wijnen maakt met minimale tussenkomst in de kelder. Met wijngaarden variërend in hoogte van 150 m (490 ft) tot 600 m (iets minder dan 2000 ft) boven zeeniveau, biedt het landgoed wijnen met een uitgesproken karakter en een gevoel van oorsprong.

Keldermeester

José Conde groeide op in het kleine stadje Independence, Missouri. Als autodidactische wijnmaker heeft José stilletjes zijn sporen verdiend met meerdere bekroonde Cabernets. Met een ijzersterke vastberadenheid en arbeidsethos van een vakman heeft José zijn overtuiging verdedigd dat Stellenbosch Cabernets op één lijn staan ​​met de topwijnen van de wereld.

Wijnmaker

Rüdger van Wyk’s shooting star-moment begon toen hij Diner’s Club Best Young Winemaker’s Award in 2018 won en zijn momemtum is niet vertraagd. Vanaf zijn vroege blootstelling als een Cape Winemaker’s Guild Protégé tot zijn levensveranderende oogst in Bourgondië, blijft Rüdger’s energie en streven naar uitmuntendheid zijn collega’s inspireren en ervoor zorgen dat Stark-Condé in de voorhoede van premium Zuid-Afrikaanse wijnmakerijen blijft.

Wijngaardmanager

Andrew Klink begrijpt de wijngaarden bij Stark-Condé als geen ander. Met een haviksoog verzorgt hij de wijnstokken al meer dan 25 jaar en motiveert hij voortdurend voor verbeteringen. Andrew heeft de reis van Stark-Condé naar organische conversie geleid. Dankzij het harde werk van hem en zijn team hebben de wijngaarden in 2021 een officiële biologische certificering gekregen.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0