Siro Pacenti

Siro Pacenti, Toscane-Italië. Het landgoed Pacenti werd opgericht in 1970 door Siro met de aankoop van het landgoed ten noorden van Montalcino (Pelagrilli), die vervolgens enkele belangrijke wijngaarden plantte die er nog steeds zijn, in de frisse kleigronden van het land met uitzicht op Siena. In 1988 kwam het management in handen van Giancarlo. Dit was het jaar van de oogst waarin Rosso en Brunello di Montalcino Siro Pacenti voor het eerst werden gebotteld. Begin jaren negentig breidde het landgoed zich uit met land ten zuiden van Montalcino (Piancornello). Hier, in bodems rijk aan mineralen, had de grootvader van moeders kant van Giancarlo aan het einde van de jaren zestig vijf hectare wijngaard aangeplant die bijzonder belangrijk zou blijken bij het bepalen van de kenmerken van Siro Pacenti-wijnen. Dit is nu waar de Sangiovese-wortels die in de nieuwe plantages van het landgoed werden gebruikt, worden gereproduceerd. De jaren negentig werden ook gekenmerkt door de start van de samenwerking met de Universiteit van Bordeaux en de eerste experimenten met fenolische rijpheid die werden toegepast op Sangiovese (Yves Glories). De nieuwe kelder werd gebouwd tussen 2001 en 2004 en combineert technologie en ervaring met respect voor de druiven en het land.

Bodem

Klei en zand kenmerken de bodem van Pelagrilli, waar de wijngaarden aan de voet van de Montalcino-heuvel liggen, op een hoogte van 350 m, blootgesteld aan continentale winden. De wijnen zijn elegant en aromatisch, met een duidelijke persoonlijkheid. In Piancornello zijn de wijngaarden geplant in bodems die rijk zijn aan mineralen, kiezelstenen en grondgesteente. Het klimaat is heter en de wijnen zijn gestructureerd en krachtig, met de zoete, ronde tannines die typisch zijn voor Sangiovese.

Sangiovese

De tweeëntwintig hectare wijngaard is allemaal beplant met Sangiovese, dat in Montalcino zijn maximale expressie bereikt, gevinifieerd als een wijn van één druif. Waar geweldige bodem en uitzonderlijk klimaat en blootstelling de vaardigheid van de mens ontmoeten, is Sangiovese in staat om een ​​wijn te maken die niet alleen geweldig is, maar ook absoluut uniek. De toewijding en ervaring van de mensen die in de wijngaarden werken, zijn essentieel om trossen van onberispelijke kwaliteit te verkrijgen, die eind september met de hand worden geoogst en in zijn geheel naar de kelder worden vervoerd.

Vinificatie

Vinificatie en veroudering. Bezem en lavendel groeien langs de muren van de kelder, waar de druiven van elk perceel zorgvuldig worden geselecteerd en bes per bes gecontroleerd. Elke wijngaard wordt afzonderlijk gevinifieerd om de verschillende kenmerken naar voren te brengen. Tijdens de eerste maanden van het rijpingsproces worden de wijnen verschillende keren gewogen en geproefd voordat ze in februari de definitieve blends van de verschillende percelen bereiken. De enige uitzondering is PS, die uit een enkel pakket komt en afzonderlijk wordt gerijpt en gebotteld. Dit wordt gevolgd door lange maanden van zorg en langzame evolutie, waarin de kracht van de tannines plaats maakt voor de finesse en complexiteit die de essentiële kenmerken van onze wijnen zijn.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0