Sigalas

Domaine Sigalas is gelegen op Santorini, een eilandengroep in de Egeïsche Zee die bij de Cycladen hoort in Griekenland. Santorini is gebeeldhouwd door oude lavastromen. Wijn heeft altijd deel uitgemaakt van het leven op Santorini, dat er trots op is enkele van de oudste wijngaarden ter wereld te hebben. Druiven zijn hier de afgelopen 3000 jaar ononderbroken gerijpt en het begin van de wijnbouw dateert zelfs nog verder terug naar de 17e eeuw voor Christus. De wijnbouwtraditie werd echter onderbroken door de catastrofale vulkaanuitbarsting tijdens de Minoïsche periode rond 1630 voor Christus. Zo’n drie eeuwen na deze epische ramp, toen mensen zich op Santorini vestigden, herrezen wijngaarden op de nieuwe vulkanische bodem.

Assyrtiko

Aan het verhaal van Assyrtiko is er een hoofdstuk voor en een ander sinds Paris Sigalas. Hij is de baanbrekende wijnmaker die wiskunde en andere innovatieve ideeën toepaste op oenologie en wijnbouw om de wijnen van Santorini tot internationale sterrenstatus te verheffen. De Santorini uit 1991 is zijn eerste jaargang, de eerste wijn die het label Beschermde Oorsprongsbenaming heeft gekregen, wat de start van de activiteiten op Domaine Sigalas markeert. Afkomstig uit een wijnfamilie, zoals de meeste Santoriniërs, bracht de toekomstige wiskundige Paris Sigalas zijn zomervakantie door op het eiland. Samen met vrienden hielp hij bij het plukken van de druiven en bij de productie van de familiewijn, een proces dat hem steeds meer fascineerde. Geleidelijk aan nam Sigalas de teugels van de wijngaard van zijn grootvader over en begon hij wijn te maken volgens zijn eigen leidende principe: “de dynamische evolutie van traditie”. Zoals Paris Sigalas heeft gezegd, was het zijn passie voor het proeven en evalueren van wijn die uiteindelijk de lat hoog legde voor zijn eigen wijnen.

De wijngaard

Santorini wordt wereldwijd erkend als een uitstekende wijnregio. De wijngaard is een van de oudste ter wereld en wordt al meer dan drieduizend jaar ononderbroken verbouwd. De bodem is vulkanisch en dankzij deze eigenaardigheid is het een van de zeldzame wijngaarden die niet zijn aangetast door phylloxera. De meeste variëteiten hier zijn oud, waarbij Assyrtiko de dominante variëteit is (die ongeveer 70% van het wijnbouwareaal beslaat). Assyrtiko is een deugdzame “multi-dynamische” of veelzijdige variëteit die nu wordt beschouwd als een van de belangrijkste witte variëteiten in de Europese wijngaard. De historische zoete zongedroogde wijn van Santorini, de beroemde Vinsanto, wordt voornamelijk gemaakt van Assyrtiko (het bevat minstens 50% Assyrtiko aangevuld met andere witte variëteiten van het eiland). Traditioneel werd het gemaakt van Assyrtiko met een klein percentage Aidani. Ook gemaakt met ten minste 80% Assyrtiko (aangevuld met Aidani en Athiri) zijn BOB Santorini, BOB Santorini Barrel en de traditionele witte wijn van Santorini genaamd BOB Nychteri (een overrijpe oogstwijn met een alcoholgehalte van meer dan 15% die gefermenteerd en gerijpt in oude eiken vaten gedurende meer dan drie jaar).

Kouloura (de mand)

De wijngaarden van Santorini staan bekend om de wijnstokken in de vorm van een mand, een zeer specifiek systeem dat nergens anders te vinden is, Kouloura genaamd. Toch zijn er meer eigenaardige systemen op het eiland, zoals de Koulouri (niet Kouloura) of Klada. Koulouri is een systeem voor lage struiken, waarbij de stokken zijn geweven tot kleine armbandachtige vormen die verticaal op de grond hangen.

De wijnmakerij

De wijnmakerij van Domaine Sigalas ligt tussen de wijngaarden op de schilderachtige vlakte van Oia in het noordelijke deel van Santorini. De 40 hectare omringende wijngaarden worden op een duurzame manier verbouwd en de jaarlijkse wijnproductie van de wijnmakerij bereikt 200.000 flessen. Alle wijnen zijn gemaakt met veel aandacht voor de variëteiten van Santorini en de naburige Cycladen. Domaine Sigalas is een van de meest prominente exporteurs van Griekse wijnen wereldwijd en de gerenommeerde, bekroonde labels van de wijnmakerij zijn naast in heel Griekenland over heel de wereld beperkt verkrijgbaar.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0