Rosa del Golfo

Rosa del Golfo, Apulië-Italië. Twee eeuwen traditie , passie, geschiedenis en liefde voor je land, voor je werk, voor de vruchten die voortkomen uit deze onweerstaanbare mix van emoties, dit is het verhaal van de Rosa del Golfo. Het familiebedrijf heeft zijn wortels meer dan twee eeuwen geleden, in het magische en ongerepte land van Salento , toen de stamvader Leopoldo Calò een klein stuk land begon te cultiveren met wijnstokken en olijfbomen en zo wijn en olie begon te produceren, een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Altijd klaar om nieuwe commerciële kansen te grijpen en alert op het openen van nieuwe markten, begon de familie Calò na te denken over hoe ze hun wijn naar een steeds groter aantal mensen konden brengen. Het was zijn neef Giuseppe die erover dacht een handelsfiliaal te openen in de provincie Varese, in Albizzate, om de familiewijnen in het noorden en ook in Frankrijk te verdelen. Het waren de eind jaren dertig.

1963 is het jaar van de intrede in het bedrijf van zijn zoon Mino wat ook samenvalt met de productie van de eerste fles Rosato, genaamd Rosa del Golfo. Zo’n poëtische naam vermengde zich perfect met de goedheid van de geproduceerde wijn en vertegenwoordigde het best de tinten die de Rosa del Golfo uitstraalde en de nuances van de Golf van Gallipoli, een geruststellende aanwezigheid op de achtergrond, die de producten van de familie leek te wiegen bedrijf, hen het pad te volgen. En om de onlosmakelijke band met het gebied te bewijzen, naast de productie van een Rosé die zo typisch is in Salento en vaak wordt onderschat in de rest van Italië, gebruikt het bedrijf Alezio om zijn wijnen te produceren, de inheemse wijnstokken van het gebied, zoals de Negroamaro en de Primitivo.

1988 markeert een fundamentele passage in het prachtige verhaal geschreven in de schaduw van de Golf van Gallipoli: Mino besloot de naam van het familiebedrijf te veranderen, zeker wetende dat de voetafdruk van de Calò zou blijven bestaan ​​en in ieder geval zou blijven. Hij besloot daarom zijn fortuin te koppelen aan de bekendste wijn in Salento en in de rest van Italië, aan dat product dat voor kleuren en smaken het perfecte embleem en manifest van hun geschiedenis was, en zo werd de Rosa del Golfo geboren, die nooit gestopt met het produceren van kwaliteitswijnen, die traditie en innovatie perfect combineren.

Salento

Land van betovering, een strook tussen twee zeeën om een ​​hiel en verschillende tradities te combineren, een zoet landschap dat elke keer weer verbaast, het is in Salento dat de Rosa del Golfo-wijnen worden geboren. Zeer oude wortels vinden hun oorsprong in de traditie van de Terra d’Otranto, in het uiterste puntje van Puglia. Een gebied dat wordt gekenmerkt door klei-kalkachtige reliëfs, met de typische rode aardplaten, kenmerkend voor een land dat rijk is aan ijzer, verzacht door een gematigd klimaat, ideaal voor wijnstokken en olijfbomen. Het gebied in kwestie, het zo bijzondere van het schiereiland Salento, is de eerste factor van personalisatie van de druiven en wijnen van deze terroirs, omdat de humus die uit de ondergrond komt de wijnstok de organoleptische aspecten geeft die zo typisch en onherhaalbaar zijn dat de wijnen van onmiskenbare Gulf-rozen.

Wijnstokken

Salento, ook bekend als de ” Kelder van Europa “, het gebied waar de Rosa del Golfo-wijnen worden geboren en geproduceerd, wordt vertegenwoordigd door de wijnstokken van Primitivo, Negroamaro en Malvasia Nera Leccese , typisch voor Salento. De Negroamaro-druif geeft de wijn zijn structuur en karakter, terwijl die van Malvasia zachtheid en liefde toevoegt, voor een onweerstaanbare combinatie. De typische teeltgebieden zijn ingesloten in een gebied dat Alezio, Sannicola, Campi Salentino, Salice Salentino, Veglie en Parabita omvat. Van deze traditionele wijngaarden komen de druiven die zullen worden gebruikt om de Rosa del Golfo-wijnen te produceren, en alles is gemaakt met volledig respect voor traditie. Ten eerste zijn de producenten zelf al tientallen jaren aan het bedrijf verbonden, in het kielzog van continuïteit die zich ook vertaalt in een correcte wijnbouw die zorgt voor lage opbrengsten per hectare, met een minimaal gebruik van pesticiden.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0