Porto Carras

Domaine Porto Carras is gevestigd in Chalkidiki, Macedonië, in het Noordwesten van Griekenland. Het wijngebied Slopes of Mt. Meliton, is een gebied met uitstekende ecologische omstandigheden. De wijngaarden van het meest historische domein in Griekenland liggen amfitheater-achtig aan de westelijke kant van het Sithonia-schiereiland in Chalkidiki, gedomineerd door de berg Meliton. Het werd in de vroege jaren 1960 gesticht door Ioanni Carras. Zijn ambitieuze doel was om een nieuw tijdperk in de Griekse wijnwereld te initiëren en de beste wijnen van Griekenland te maken die zich bovendien zouden kunnen meten aan de allerbeste Franse wijnen.

Met hulp van experts, o.a. professoren van de Universiteit van Thessaloniki en professor Emile Peynaud (1912-2004) afgestudeerd aan de Universiteit van Bordeaux, begon men. Men kwam erachter dat Franse druivenrassen beter groeien op grotere hoogten en de Grieks inheemse rassen lager. De eerste wijngaarden werden geplant in 1965, het eerste oogstjaar 1972 moest worden vernietigd als gevolg van allerlei problemen. Vervolgens huurde men de nu wereldberoemde Griekse wijnmaker Evangelos Gerovassiliou in die inmiddels ook afgestudeerd was in Bordeaux en heel veel ervaring met zich meebracht. Hij was het die een Bordeaux-blend maakte die zijn weerga niet kende en alle grote Franse namen bij de Mundus Vini in 1988 van de tafel blies.

De wijngaarden

Al eeuwenlang is het land van Chalkidiki groen met wijngaarden en olijfboomgaarden. Zijn wijnen beroemd over de hele wereld met plaatsnamen Toroni, Acanthus en Olympus, en waarnaar in veel teksten uit vroegere tijden wordt verwezen, waren de voorlopers van de huidige wijnen uit de regio die nu worden erkend als wijnen met beschermde oorsprongsbenaming (BOB) “Meliton-hellingen”. Het idee om de regio nieuw leven in te blazen werd rond 1965 geboren door Yannis Karras, die besloot gebruik te maken van het waardevolle geschenk dat de natuur genereus gaf aan de unieke hellingen van Meliton.

Vinificatie

De wijnen worden met vaardigheid en zorg gevinifieerd in de ultramoderne faciliteiten van de wijnmakerij door ervaren oenologen. In de geklimatiseerde kelder van de wijnmakerij zorgen authentieke Franse eikenhouten vaten, die elk jaar worden vernieuwd, voor ideale rijpingsomstandigheden voor de toonaangevende rode wijnen, met name de Chateau Porto Carras en Syrah. Domaine Porto Carras wordt elk jaar bekroond in nationale en internationale wijncompetities, met vele prijzen, die de superieure kwaliteit van zijn wijnen bevestigen.

De wijnen

Na continue aanpassingsstudies van verschillende variëteiten, van 2002-2013, hebben ze meer dan 800 hectare nieuwe wijngaarden geplant in verschillende terroirs van het landgoed met de modernste methoden van wijnbouw.

De 26 druivensoorten die op het landgoed worden geteeld, bieden onbeperkte mogelijkheden voor het produceren van wijnen met verschillende en bijzondere kenmerken. Herstructurering van de wijngaard omvatte de vernieuwing van historische variëteiten, zoals Malagouzia, Limnio, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, et cetera, verrijkt met nieuwe variëteiten zoals Muscat of Alexandria, Viognier, Chardonnay, Mavrodaphne en Mavrotragano.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0