Pesquera

Alejandro Fernández is een man die zijn dromen op wijngebied tot werkelijkheid heeft gemaakt. Sinds 1972 heeft hij zijn eigen wijndomein in Ribera del Duero. De eerste jaren waren zwaar. Alejandro Fernández bleef in zijn droom geloven. Hij vocht tegen vastgeroeste land- en wijnbouwpatronen, werd vaak voor gek verklaard, maar hij zette door. In de Viña Alta wijngaard introduceerde hij als eerste het ‘espalier’ systeem. Hierbij wordt de wijnstok door snoeien ‘gedwongen’ om twee ‘armen’ te hebben waar de uitlopers aan groeien. De tijd gaf hem gelijk. Nu bezit het wijnhuis meer dan 200 hectaren aan topwijngaarden. Deze liggen verspreid, sommige op kiezelachtige terrassen, andere op de hoogvlaktes zoals de LLano Santiago, 1.000 meter boven de zeespiegel. Al deze percelen met hun heel eigen karakteristieken dragen bij aan de complexiteit van de wereldberoemde Pesquera-wijnen. Alle wijngaarden zijn beplant met de ‘koningin van de druiven’, de Tempranillo, de specialiteit van Alejandro. Kenmerkend voor de stijl van Pesquera, is dat het hout extra complexiteit aan de wijn geeft zonder daarbij het fruit te onderdrukken. De bodem van de streek is gevormd door de Duero rivier, duizenden jaren lang. Het bestaat uit lagen alluviaal zand en kiezels op een ondergrond van klei en kalksteen. Een ideale, goed gedraineerde grond voor topwijnen. De wijngaarden Lucía, Viña Alta en Llano Santiago worden in ‘espalier’ geleid om extra van de zon en bodemwarmte te profiteren. Zorgvuldige druppelirrigatie wordt uitsluitend toegepast als het strikt noodzakelijk is. Eind september hebben de Tempranillo druiven hun fysiologische, aromatische en fenolische rijpheid bereikt.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0