Papagiannakos

Domaine Papagiannakos, een trouvaille uit Attica. In oktober 2013 heb ik dit wijnhuis voor het eerst bezocht en was ik te gast bij Vassilis Papagiannakos. Een zeer innemende man die een prachtig wijnbedrijf runt zo’n 20 km ten zuiden van de luchthaven van Athene. Hij werkt volledig biologisch. Met recht mag hij de Godfather van de Savatianodruif worden genoemd, een oude druivensoort.

Het was 1919 dat de eerste generatie Papagiannakos het allereerste wijnvat produceerde. En vanaf dat moment krijgt men door liefdevolle zorg en met de geërfde wijsheid van oude wijntradities snel respect en bekendheid vanwege de uitstekende kwaliteit wijn die ze produceren. Nu is de derde generatie, Vassilis Papagiannakos, de schepper van een prachtige nieuwe wijnmakerij die is ontworpen om volledig compatibel te zijn met de essentie van het product en vriendelijk voor het milieu volgens innovatieve methoden van bioklimatische architectuur en techniek. Papagiannakos was het eerste 100% biologische wijnbedrijf in Griekenland.

Atticaanse wijngaard

In deze wijngaard, de grootste in Griekenland van vandaag, bestaan ​​inheemse en buitenlandse druivensoorten naast elkaar, met witte variëteiten, Savatiano, Malagouzia en Roditis. Deze variëteiten gedijen goed in de omgeving van Attica en nemen 80% van de huidige wijngaarden in beslag. Rode variëteiten zoals Agiorgitiko en Merlot worden echter ook met groot succes verbouwd en produceren verschillende van de beste rode wijnen van Griekenland. De totale oppervlakte van de wijngaard is 53.850 hectare.

Omringd door zee, zorgen de milde winters en koele zomers van Attica voor ideale omstandigheden voor de wijnbouw. Hier geeft de combinatie van wijngaard-bodem-klimaat ons een gunstig milieu. Het mediterrane klimaat van de regio wordt gekenmerkt door legendarisch zonlicht, het grootste in Griekenland, met een gemiddelde jaartemperatuur van 18°. Vorst bestaat niet en fenomenen als sneeuw, hagel en storm zijn zeldzaam. Attica’s winden zijn mild tot gemiddeld. De noordelijke “Meltemi”-winden en zeebries domineren de kustzone in de zomer en verlagen de temperatuur. Het was geen toeval dat de oude Grieken zich in deze regio vestigden.

Het landschap van de Oost-Attische wijngaarden is gevarieerd en bestaat uit glooiende heuvels en verborgen beekjes. Het terroir is een combinatie van klei, zand en grind waardoor het regenwater goed kan weglopen en de lucht in de bodem kan circuleren.

De wijnmakerij

Mesogaia, Attika. Het gezegende land van de beroemde Attica Vine. Een land dat echt speciaal is en gezegend door de goden. En omringd door de zee die haar beschermt en voedt. De vrucht van dit land wordt gedragen door zachte winters en warme en welwillende zomers. Van een bodem met de meest perfecte ingrediënten. De ideale omgeving voor de teelt van wijnstokken. In de buurt van de Tempel van Artemis, de verblijfplaats van Dionysus, de beschermheilige van de wijn, waar eeuwenlang de oude methode van wijnproductie is gehandhaafd en de wijnstok liefdevol is verzorgd. Dit is de plek waarop Papagiannakos is gevestigd.

De eerste wijnmakerij die speciaal in Griekenland is ontworpen en gebouwd volgens innovatieve bioklimatische normen, en die het duidelijkst een nieuw tijdperk markeert. De plaats waar de wijnmakerij is gebouwd, te midden van wijngaarden, is die van een oud klooster en ligt in het hart van de vlakte van de Atticaanse wijngaarden. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf de nieuwe Attiki Odos snelweg, vlak bij het Olympisch Equestrian Centre waar onder andere interessante culturele evenementen worden gehouden. En de prachtige stranden van Mesogaia en de archeologische vindplaats Vravrona zijn daar ook.

De wijnen

Prachtige biologisch geproduceerde wijnen van onder andere Assyrtiko, Savatiano en Agiorgitiko. Bekijk ze in de webshop.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0