Palivou Estate

Palivou Estate is gevestigd in Nemea op de Peloponnesos, het grootste schiereiland van Griekenland. Nemea is het oudste wijngebied van Griekenland, al in de oudheid werd hier wijn gemaakt. Vele jaren draaide het hier om kwantiteit.

Het was Jorgos Palivos die hier vanaf 1995 het roer omgooide en ging snoeien in de wijngaarden met als gevolg lagere opbrengsten en veel betere wijnen. Jorgos is een bijzondere man en een gedreven wijnmaker. Ik ontmoette hem voor het eerst op zijn domein in 2013. En uiteraard hebben we niet alleen gepraat maar vooral geproefd, wat een juweeltjes.

Terroir & klimaat

De wijngaarden liggen verspreid over verschillende regio’s van het oude Nemea, de meest hoge ligt op 420 meter boven de zeespiegel. De vlakke noordenwinden, vooral tijdens de zomermaanden, dragen bij aan een betere ontwikkeling van de druiven en een betere rijping. Alle wijngaarden zijn biologisch. De verschillende grondsoorten, kalkhoudend, klei, leem, zandig en grind afkomstig van de heuvels, dragen bij aan de complexiteit van de wijngaarden. Deze bijzondere combinaties van bodemsoort, de verschillende microklimaten hier en de menselijke bijdrage, geven steeds een onderscheidend karakter en kwaliteit aan elke wijn.

De wijnen

Het wijnmaken op Palivou gebeurt onder leiding van Jorgos en zijn vrouw Aggeliki. Ze worden geassisteerd door hun dochter Evangelia die haar wijnopleiding in de Bourgogne volgde. Ze maken voornamelijk rode wijn van de Agiorgitiko-druif, één van de belangrijkste blauwe druivensoorten van Griekenland, die hier in Nemea haar oorsprong heeft. Deze druif staat bekend om zijn resistentie tegen grote hitte, zijn kwaliteit om te rijpen (mooie ronde tannines) en de tonen van rijp rood fruit zoals rode bessen en kersen. Naast Agiorgitiko staan ook de druivensoorten Rodites, Malagousia, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah aangeplant. De op Frans en Amerikaans eiken gerijpte wijnen zijn de mooiste.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0