Matetic

Matetic neemt ons mee terug naar pioniers die naar nieuwe horizonten staren, dit is een essentieel onderdeel van de bagage die de eerste generaties van de familie meebrachten uit Kroatië en Asturië, het onderhoud van dit project in de vallei, dat niet alleen gericht is op het maken van wijnen, maar ook op het redden van tradities en identiteit. Het geheugen is opgebouwd uit oneindige fragmenten waaruit een unieke wereld verschijnt, vol met familiebeelden die bewaard en gekoesterd moeten worden. Dat is wat de Vallei is. Levende herinnering aan leven en bestaan.

1892

Jorge Matetic-Celtinja, de eerste generatie van de familie in Chili, arriveerde in Punta Arenas vanuit de oude haven van Fiume in het Oostenrijks-Hongaarse rijk, een stad die nu bekend staat als Rijeka in het hedendaagse Kroatië.

1999

De eerste wijngaarden werden aangeplant in de Rosario-vallei, gelegen tussen de kustvalleien van Casablanca en San Antonio. Het is het begin van de ontwikkeling van wijnen met een koel klimaat, pioniers worden in de teelt van Syrah in deze zone en focussen op het produceren van wijnen van de hoogste kwaliteit.

2001

De eerste oogst, die overeenkomt met de EQ-lijn van wijnen, met Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir en Syrah. De 2001 EQ Syrah werd Chili’s eerste koelklimaat Syrah.

2002

Het begin van de overgang van de wijngaard naar biologische en biologisch-dynamische landbouw, met de hulp van de gerenommeerde adviseur uit Californië, Alan York.

2003

De wijnmakerij van Viña Matetic is gebouwd met behulp van moderne architectuur, zwaartekracht en natuurlijke materialen zoals hout en steen uit de zone. In 2004 ontvingen we onze biologische certificering en gingen aan de slag met biologisch-dynamische landbouw.

2006

Onze 2004 EQ Syrah werd verkozen tot een van de Top 100 wijnen van het jaar in het invloedrijke Wine Spectator magazine. Het was de eerste Chileense Syrah die ooit op de lijst kwam.

2008

Het tijdschrift Wine & Spirits selecteerde Matetic Vineyards als een van de 100 beste wijnhuizen van het jaar. We waren verheugd om deze onderscheiding opnieuw te behalen in 2011, 2012 en 2014.

2015

Onze 2012 EQ Syrah ontving de IWC Biodynamic Gold Award op de International Wine Challenge in Londen.

2016

James Suckling kende onze Matetic Syrah 2012 97 punten toe en plaatste het op zijn lijst van de Top 100 wijnen van de wereld.

2018

De Matetic Syrah 2013 werd uitgeroepen tot Beste Rode Wijn van het Jaar door de internationale criticus Tim Atkin, die hem 98 punten toekende.

Rosario Vallei

Gelegen tussen de kustvalleien van Casablanca en San Antonio, heeft de Rosario-vallei ideale omstandigheden voor de teelt van rode en witte druivensoorten. Verspreid tussen de Stille Oceaan en de heuvels van de Coastal Mountains, is de vallei volledig ingesloten en loodrecht op de zee. De nabijheid van de oceaan is gunstig voor onze wijngaarden, met koele nachten, ochtendmist en kustbriesjes in de middag die samen de druiven langzaam laten rijpen en gezond fruit produceren dat op zijn beurt wijnen maakt met frisse zuren en intense smaken. De granietbodems zijn rijk aan kwarts en arm aan voedingsstoffen, wat een goede wortelexploratie en uitstekende drainage mogelijk maakt.

Organische landbouw

Biologische landbouw is een geïntegreerd productiesysteem dat de gezondheid van het ecosysteem bevordert en verbetert, met name de biodiversiteit, de biologische cycli en de biologische activiteit van de bodem. Hierdoor worden er geen chemicaliën of pesticiden gebruikt, zodat de producten zo gezond mogelijk zijn. We houden de wijngaard voortdurend in de gaten en bevorderen de groei van de inheemse flora in biologische corridors. De biodiversiteit stelt ons in staat om onze biologische en biodynamische praktijken voort te zetten met behulp van natuurlijke vijanden in de wijngaard, wat helpt om de populatie van schadelijke plagen onder controle te houden.

Een verscheidenheid aan dieren helpt ons dagelijks, vooral bij de bestrijding van onkruid. Deze dieren omvatten ganzen, kippen, alpaca’s, schapen en koeien.

De wijnen

Corralillo is de naam van een zeer oude wijnkelder die zich vroeger in de El Rosario-vallei bevond, waar ooit wijnen van de oude “País”-druif werden gemaakt. Om de traditie van ons terroir te eren, kozen we de naam Corralillo en het symbool dat typerend is voor onze labels. Corralillo en het symbool dat typerend is voor ons label.

EQ. De naam komt van het woord equilibrio, Spaans woord voor evenwicht, en vertegenwoordigt onze toewijding aan de natuur, door een perfect evenwicht na te streven tussen de wijnstokken, de bodem en het klimaat van onze wijngaarden. EQ biedt uitgebalanceerde wijnen met een uitstekende kwaliteit en elegantie. EQ-wijnen leveren een grote complexiteit met genuanceerde smaaklagen en hebben een fijne structuur die een groot verouderingspotentieel garandeert.

Onze EQ Limited Edition-wijnen zijn afkomstig van de zorgvuldige selectie van zeer specifieke sectoren van onze wijngaarden, waarvan de druiven worden geselecteerd en verwerkt tot wijn met behulp van traditionele wijnbereidingstechnieken, waarbij kleine partijen worden geproduceerd die klassiek en elegant de essentie van hun oorsprong uitdrukken.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0