Lievland

Lievland, Afrikaans voor Loveland, is een historische boerderij met een lange geschiedenis en is gelegen in Coastal Region, Paarl, Zuid-Afrika. Het landhuis dateert uit 1865 en menig pioniersgeest heeft het door de jaren heen aangetrokken. Het streven naar wijnmaken is een rode draad geweest en elk van deze verhalen is verweven met de rijke geschiedenis van het landgoed. Zoals die over de legendarische barones uit Letland die de wijngaarden ploegde met een paard. Of de visionaire vrouw die een Chenin Blanc op vat liet vergisten lang voordat het standaard werd. Dan was er nog de wijnvirtuoos die Lievland op de kaart zette met een iconische Shiraz waar men vandaag de dag nog steeds over praat. De meest recente Lievland-anekdote betreft een verhaal van een paar paarden die een babyspringbok adopteren; dit tafereel van de niet bij elkaar passende dieren die er grazen, verrukte bezoekers van het landgoed. Dit ongewone liefdesverhaal werd de inspiratie voor de Lievland-wijnetiketten.

Lievland Vineyards werd in 2017 overgenomen door MAN Family Wines. José Conde en Tyrrel Myburgh, mede-oprichters van MAN, waren op zoek naar de perfecte boerderij om hun groeiende wijnbedrijf te vestigen. Wat ze niet hadden verwacht, was dat ze verliefd zouden worden op een ‘doornroosje’ van een boerderij, die dringend aan restauratie toe was. Het charmante maar overwoekerde landgoed verborg zich in het volle zicht langs de Route 45, een kronkelende weg die uit Stellenbosch leidt en bezaaid is met bekende wijnmakerijen. Lievland had een staat van dienst in het produceren van geweldige wijnen, maar lag al meer dan tien jaar inactief. Niet afgeschrikt door de enorme omvang van de taak, begon het team van MAN aan het herstellen van de wijngaarden om het doel te bereiken om wijnen van wereldklasse te maken.

De wijnen

Zuid-Afrikaanse wijnen worden “nieuwe wereld”-wijnen genoemd, maar met de lange geschiedenis van de druiventeelt in de Kaap, denk ik dat het juister is om te zeggen dat we die perfecte balans vinden tussen nieuwe en oude stijlen. Bij Lievland Vineyards hebben we het geluk om te boeren met Stellenbosch-terroir van topkwaliteit. We nemen klassieke variëteiten en maken wijnen op een traditionele manier, waarbij we streven naar de perfecte balans tussen ouderwetse elegantie en helder fruit uit de nieuwe wereld. De witte variëteiten zijn vooral
Sauvignon Blanc en Chenin Blanc en de rode vooral Syrah, Mourvedre, Pinotage, Cinsault, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0