Li Veli

Li Veli ligt in Salento, Apulië, in het zuiden van Italië, is altijd bewoond geweest en al millennia een ontmoetingsplaats. In de masseria (een versterkte, soms ommuurde, boerderij of landhuis) voel je deze eeuwenoude aanwezigheid. De tekenen die de eerste bewoners hebben achtergelaten zijn zichtbaar in het bos bij de ooit bewoonde grotten en gebeeldhouwde stenen die behoren tot de Eneolithische periode, daterend tussen 2500 en 2300 voor Christus. Salento, een middenweg tussen het westen en het oosten, tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee, is altijd een ontmoetingsplaats geweest tussen volkeren. In het eerste millennium voor Christus werd dit land bevolkt door de Messapi en hun naam betekent “mensen tussen de twee zeeën”. Hier kwamen de Grieken en de Romeinen.

Geschiedenis

Een Salento-markies, een grote econoom, had een droom in Li Veli. Hij bouwde het en liet het bloeien. Jaren gingen voorbij en die droom vervaagde langzaam bijna helemaal. Maar toen aan het einde van de twintigste eeuw, in 1999, arriveerde er een familie uit Toscane: de familie Falvo, die in Montepulciano in veertig jaar had bijgedragen aan het schrijven van een van de mooiste pagina’s van Vino Nobile en Vin Santo. Deze familie werd verliefd op de droom van de grote econoom. Men besloot de Masseria te kopen en opnieuw te ontwikkelen, om opnieuw die oude, grote droom van de markies Antonio De Viti de Marco te dromen. Het project verloopt in afwisselende fasen en blijft enkele jaren in een staat van onzekerheid, tot 2008, wanneer het bedrijf volledig wordt gekocht door de broers Edoardo en Alfredo Falvo die nu nog steeds persoonlijk de activiteiten leiden van het bedrijf.

Wijnkelder

Masseria Li Veli is gebouwd met carparo, de karakteristieke lokale steen en de traditionele stergewelven getuigen van de oude oorsprong van de structuur. Een groot raam beschermt de barrique-kamer, geplaatst op de begane grond en op een gecontroleerde temperatuur, gegarandeerd door een systeem dat de temperatuur en vochtigheid regelt op ideale parameters. De totale capaciteit van de kelder is ongeveer 10.000 hl. De historische wijnkelder herbergt de moderne wijnmakers en opslagsilo’s: ook hier maakt de moderne technologische apparatuur een gerichte verwerking mogelijk op basis van de oogst en de druivensoort en stelt u in staat om de gecontroleerde temperaturen te bepalen die essentieel zijn tijdens de verwerkings- en opslagfase. In hetzelfde complex bevinden zich ook, passend gescheiden, de bottelafdeling en die van de raffinage van de wijn op fles.

Wijngaarden

48 hectare van het terrein wordt gebruikt voor wijnbouw. Hiervan zijn de meest representatieve die bestemd zijn voor jonge stokken met een hoge dichtheid, met 5.120 planten per hectare, met een zevende plantindeling.
Dit systeem is bedacht door de Romeinse militaire ingenieurs die lange tijd de plant op de top van een vierkant, het beroemde Latijnse vierkant. Vandaag de dag, zorgt dit systeem meer dan enig ander, voor een ideale combinatie van gunstige effecten: maximale benutting van de bodem door het wortelstelsel, langdurige zonnestraling van het gebladerte, uitstekende luchtcirculatie, zelfs in de centrale delen van de wijngaarden en een harmonieus vegetatief evenwicht tussen de planten die dezelfde ruimte gebruiken, zowel in de lucht als onder de grond.

Druivensoorten

Primitivo
Dankt zijn naam aan de vroegheid van al zijn vegetatieve stadia en dus aan de gemiddelde oogstperiode. Het is een wijnstok die hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van het Oostenrijks-Hongaarse rijk.

Susumaniello
Ook uit de traditie van de plaats komt Susumaniello, een oude inheemse wijnstok met waarschijnlijke Dalmatische oorsprong.

Malvasia Nera
De Malvasia’s met zwarte bessen behoren tot die familie van wijnstokken waarvan de naam ” Malvasia ” is afgeleid van een gecontracteerde variant van Monembasia , een Byzantijns bolwerk op de rotsen van een voorgebergte ten zuiden van de Peloponnesos waar zoete wijnen werden geproduceerd en vervolgens geëxporteerd door de Venetianen in heel Europa met de naam Monemvasia.

Fiano
Fiano Minutolo is een witte druivensoort die kenmerkend is voor centraal Puglia, met name geteeld in het Valle d’Itria-gebied, een gebied waar het ideale bodem- en klimatologische omstandigheden vindt.

Verdeca
Witte druivensoort, van zeer verre tijden uitsluitend geteeld in sommige gebieden van Puglia, met name in de Itria-vallei. Verdeca is van oudsher een wijnstok die zeer resistent is tegen ziekten en zich kan aanpassen aan verschillende bodems en omstandigheden.

Aleatico
Zeer oude wijnstok geïntroduceerd in Italië door de Grieken, het dankt zijn naam waarschijnlijk aan de Griekse term voor juli ( iouliatico in het Grieks), de maand van zijn rijping.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0