Kir-Yianni

Kir-Yianni is gelegen in Naoussa in het westen van Macedonië, Noord-Griekenland en werd in 1997 opgericht door Yiannis Boutaris, een van de leidende figuren in de Griekse wijnindustrie, toen hij de Boutari Wine Group verliet, het premium familiewijnbedrijf dat zijn grootvader in 1879 oprichtte. Tegenwoordig leidt Stellios Boutaris, lid van de vijfde generatie wijnmakers, Kir-Yianni naar de volgende fase van haar geschiedenis, door dynamisch gebruik te maken van de hoekstenen van de Kir-Yianni-filosofie: verlangen naar innovatie, respect voor traditie en ware kennis van de wijn, van de druif tot de eindconsument.

Yiannis Boutaris oprichter

Kir-Yianni werd opgericht met de visie om een ​​super-premium Grieks wijndomein te creëren. Na meer dan 30 jaar een meerderheidsbelang te hebben gehad en de activiteiten van Boutari, het toonaangevende Griekse wijnmerk, te hebben geleid, besloot Yiannis om twee van de beste wijngaarden van de Groep af te stoten om Kir-Yianni te creëren.

Stellios Boutaris wijnmaker

Hij runt Kir-Yianni sinds 1999 met de ambitie om er een merk van wereldklasse van te maken. Als brandmanager heeft hij de distributie van Boutari-wijnen in Noord-Amerika drastisch verbeterd. Bij zijn terugkeer naar Griekenland leidde Stellios de verkoop van Boutari Group tijdens de geboorte van Mythos-bier totdat hij Kir-Yianni overnam van zijn vader.

Filosofie

Balancerend tussen de honderd jaar lange familietraditie en het gebruik van nieuwe, innovatieve technieken bij het maken van wijn, is ons doel met Kir-Yianni om wijnen te produceren die de smaak van de moderne consument aanspreken en die het potentieel van de Griekse wijngaard en zijn inheemse variëteiten, zoals de edele rode Xinomavro volledig laat zien. Onze activiteiten zijn volledig gebaseerd op de principes van geïntegreerde landbouw. Dit is een managementbeslissing die is gebaseerd op de zorg om het milieu te beschermen als een waardevol onderdeel van een beschaving die nu wordt bedreigd. Bovendien kan de geïntegreerde landbouw zorgen voor de productie van hoogwaardige producten op Kir-Yianni. Goede zorg in de wijngaard, strikte selectie van de wijnstok en in de kelder, microvinificatie en zorgvuldige blending vormen de kern van onze praktijken en geven Kir-Yianni-wijnen typiciteit, verouderingspotentieel en een constante kwaliteit van vintage tot vintage.

Wijn maken

Het maken van wijn begint in de wijngaard. Elk perceel op Kir-Yianni wordt afzonderlijk geoogst, twee of drie keer, afhankelijk van de rijpheid van de druiven, die vervolgens worden overgebracht naar de wijnmakerij, voor een tweede selectiefase op de dubbele sorteertafel. Door elk wijngaardblok afzonderlijk te oogsten en te behandelen, is ons doel om het onderscheidende karakter van de druiven uit verschillende delen van het wijngoed te benadrukken en om wijnen te creëren die de verschillende kwaliteiten van hun terroir weerspiegelen. Deze wijnen rijpen in verschillende soorten eikenhouten vaten, die zorgvuldig zijn geselecteerd op basis van hun oorsprong, capaciteit, verbranding of poriëngrootte, om het specifieke karakter van elk blok te benadrukken. De laatste fase van het wijnbereidingsproces is de nauwgezette vermenging van de speciale expressies die uit verschillende wijngaarden worden geproduceerd. Onze inzet is om wijnen te produceren met een evenwicht tussen hun verschillende componenten, consistentie van vintage tot vintage en lang bewaarpotentieel.

Naoussa

Wijn in het gebied van Naoussa heeft een lange geschiedenis die vele eeuwen teruggaat. De eerste schriftelijke documenten getuigen dat wijnbouw en wijnbereiding al in de 16e eeuw werden beoefend. Gedurende de hele periode van de Turkse overheersing en tot het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e, reist de wijn van Naoussa door Midden- en Oost-Europa, maar ook naar Alexandrië in Egypte. Gedurende deze tijd was de wijnstok het belangrijkste gewas in het gebied, de export floreerde en de mensen van Naoussa leefden in welstand. De belangrijkste druivensoort die in de wijngaarden van Naoussa werd verbouwd, was Xinomavro, geplant in gobelet-stijl en in dichte rijen. Het uitbreken van phylloxera en de moeilijke omstandigheden die door de twee wereldoorlogen werden gecreëerd, leidden tot de vernietiging van de Naoussa-wijngaard, die pas na 1970 werd heraangelegd. Een van de mijlpalen in de moderne geschiedenis van de wijnbouw in het gebied was de verklaring in 1971 van Naoussa als VDQS-regio (OPAP, nu BOB, Naoussa), een van de twee beschermde benamingen voor 100% Xinomavro. Tegenwoordig is Naoussa een van de meest prominente wijnproducerende regio’s van Griekenland, met 500 ha wijnstokken en ongeveer 20 wijnmakerijen in het gebied.

Wijnen

Voortbouwend op traditie, omarmen we innovatie en produceren we wijnen met als doel het potentieel van wereldklasse van de inheemse druivenrassen van Griekenland te benadrukken.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0