Houry

Thierry Houry, Ambonnay, Champagne-Frankrijk. In het hart van de Montagne de Reims, gelegen in de grand-cruwijngaarden van Ambonnay, vind je het champagnehuis Thierry Houry. Het is een echt familiebedrijf, dat in tegenstelling tot andere champagneboeren zelf champagne maakt. Vaak verkopen kleine boeren hun druiven namelijk aan de grote champagnehuizen. Thierry Houry doet dat niet en maakt juist karaktervolle champagnes met een fantastische prijs-kwaliteitverhouding.

Ze werken met een oprechte liefde voor terroir en traditie. En dat proef je, van een mooie ‘brut’ tot een bijzondere, terroirgedreven champagne van Chardonnaydruiven, afkomstig van één perceel. Binnen de familie Houry zijn de taken verdeeld. Aan het roer staat Thierry Houry, die het werk in de wijngaard en de kelder op zich neemt. Zijn zoon, Alexis doet de marketing en moeder Mariane regelt de zaken achter de schermen.

De Champagne ligt ten noordoosten van Parijs en is ook de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk. Het klimaat is tamelijk koel met weinig zonuren en met relatief zachte winters, terwijl er het hele jaar door regelmatig neerslag valt. De bodem van de Champagne bestaat uit een dikke laag kalk die slechts bedekt is met een dunne laag aarde. Het is een bodemsoort die perfect is voor de Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier die hier met hun wortels diep in de grond kunnen doordringen. De dikke kalklaag is ook uitermate geschikt voor het uithouwen van kelders die met een constante temperatuur van ongeveer 10°C perfect zijn voor de opvoeding en rijping van wijnen. De Champagne is een streek die eigenlijk net te koud en dus niet optimaal geschikt is voor kwaliteitswijnbouw. Normaal geproduceerde wijnen bereiken hier vrijwel nooit meer dan 10% alcohol en zijn nogal zuur. Dit lage alcoholpercentage en hoge zuurgraad zijn nu net twee belangrijke vereisten om een goede mousserende wijn te kunnen maken. De Champagne kent vijf wijnbouwgebieden waarvan de belangrijkste drie, Côte des Blancs, Vallée de la Marne en de Montagne de Reims, ten oosten van Reims en Épernay liggen.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0