Gerovassiliou

Vangelis Gerovassiliou, de wijngod van Griekenland!

Ik heb hem in 2011 voor de 1e keer bezocht, met hem kennis gemaakt, zijn wijnen gedronken en met hem gedineerd. Na het diner keken we op het strand uit op de Olympus. Het was indrukwekkend allemaal, de man zelf, zijn passie, wijnen, bedrijf en mijn eerste kennismaking met zijn prachtige land.

Vangelis werd geboren in Epanomi in een boeren- en druivenfamilie. Na zijn studies aan de Landbouwschool van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, specialiseerde hij zich in oenologie, wijnbouw, wijnproeven en de technologie van wijnbereidingsapparatuur aan de universiteit van Bordeaux in Frankrijk. Tijdens zijn studie was hij een medewerker van de wereldberoemde professor Emile Peynaud van de Universiteit van Bordeaux en nam hij deel aan zijn team dat wijnproeverijen uitvoerde in de beroemde wijnkastelen van Frankrijk.

Van 1976 tot begin 1999 werkte hij als oenoloog op het Griekse Domaine Porto Carras, waar hij enkele van de meest gerenommeerde wijnen van Griekenland produceerde. Het was daar dat hij voor het eerst de lang vergeten Griekse druivenvariëteit Malagousia vinifieerde, nieuw leven inblies en uit de vergetelheid redde. In 1981 begon hij aangespoord door zijn liefde, kennis en ervaring van en voor wijnbouw en verfijnde wijnen, de familiewijngaard in Epanomi te renoveren en creëerde de Ktima Gerovassiliou.

Ktima Gerovassiliou is dan ook zijn geesteskind. De wijngaard strekt zich uit over 2,5 hectare in de Papamola-regio van Epanomi, 25 km ten zuidoosten van Thessaloniki. We hebben het dan over het noorden van Griekenland, West-Macedonië. In dit unieke ecosysteem plantte hij voornamelijk Griekse maar ook internationale druivensoorten. De eerste vinificatie vond plaats in 1986 in de supermoderne wijnmakerij die bij de wijngaard werd gebouwd. Het doel is om wijnen van hoge kwaliteit te produceren van druiven die worden geteeld in de eigen wijngaard die alle onderscheidende kenmerken van het specifieke microklimaat (terroir) van Epanomi vertonen.

Wijngaard

Griekse en internationale variëteiten zijn aangeplant. Malagousia, voor het eerst opnieuw gevinifieerd door Vangelis Gerovassiliou en Assyrtiko oorspronkelijk van het eiland Santorini, zijn de Griekse witte variëteiten van het landgoed, terwijl Limnio, een oude Griekse variëteit die al genoemd wered door Aristophanes in de 5e eeuw voor Christus, Mavroudi, Mavrotragano en Xinomavro de Griekse rode variëteiten zijn. Verder worden ook Franse witte soorten als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier en rode soorten als Syrah en Merlot gekweekt.

Wijnmakerij

Het wijnproductiegebied, speciaal ontworpen om de druiven direct na de oogst te ontvangen voor een vlotte circulatie van most en wijn in een natuurlijk koele omgeving, herbergt alle benodigde apparatuur voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit: pneumatische pers, speciale tanks voor de prefermentatiemaceratie (skincontact) van witte wijnen, roestvrijstalen fermentatietanks voor witte en rode vinificatie met geautomatiseerd koelsysteem, eiken fermentatievaten voor rode vinificatie en stabilisatietanks.

Alle rode en enkele witte wijnen van het landgoed worden gedurende een aanzienlijke periode bewaard in de twee ondergrondse rijpingsruimten. Het is daar dat onder constante temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden, die worden gehandhaafd door een speciaal geautomatiseerd temperatuurcontrolesysteem, wijnen profiteren van veroudering in honderden Franse eiken vaten van 225 L.

Wijnmuseum

De oprichting van het Wijnmuseum op het landgoed, in combinatie met de verschillende georganiseerde activiteiten, waaronder bezoeken, wijnproeverijen, educatieve programma’s, seminars, publicaties, lezingen, theater- en muziekuitvoeringen, draagt ​​verder bij aan de verspreiding van de wijnbouwcultuur.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0