Enguera

Bodegas Enguera, Valencia-Spanje. Het verhaal van Bodegas Enguera is het verhaal van een dromer. Het is het verhaal van iemand die zijn ster heeft veranderd, iemand die een grote erfenis heeft achtergelaten maar die altijd de essentie van zijn roots heeft behouden, het is het verhaal van D. Pedro Pérez Pardo. Hij werd geboren op 15 juni 1921 in Cortes de Pallás, een klein bergstadje met minder dan 1.000 inwoners in het binnenland van de provincie Valencia.

Uit een bescheiden boerengezin had hij altijd een bijzondere band met de landbouw en het platteland. Hij ondervond de gevolgen van de barre naoorlogse periode die het land in de jaren daarna zou doormaken. Zonder twijfel een gebeurtenis die zijn leven voor altijd zou markeren. Hij heeft nooit een universitaire opleiding kunnen volgen, maar hij had altijd grote zorgen en ontwikkelde de meest waardevolle eigenschappen: het vermogen om met mensen om te gaan. D. Pedro voerde een groot aantal bedrijven uit, waarbij de distributie van butaan een van zijn grootste zakelijke successen was. In 1960 beheerde het de distributie van butaan in het hele Middellandse Zeegebied. Ondanks deze en andere prestaties was zijn grootste droom altijd geweest om een ​​wijnmakerij te creëren die geweldige wijnen zou maken van zijn eigen wijngaarden.

1974

In 1974 kocht hij de landgoederen Antolí en El Chalet del Río in Enguera, waar hij tal van boomgaarden, citrusvruchten, olijfgaarden, fruitbomen en wijngaarden aanplant. Het verwierf ook de landgoederen Casa Lluch en Casa Corones, in Fontanars dels Alforins, met 65 hectare wijngaarden, en begon wijn te produceren in de oude wijnmakerij Casa Corones, die meestal in bulk op de markt werd gebracht.

1999

In 1999 vervulde hij zijn grote droom en bouwde hij een wijnmakerij in Enguera. Een familiewijnmakerij die zich toelegt op het produceren van hoogwaardige flessenwijn die de kenmerken van de bodem en het klimaat van Fontanars dels Alforins getrouw weergeven.

2002

De 2e generatie. Door de kwaliteit van de wijngaard en de productieve aanpak kon het doel om geweldige wijnen te maken niet worden bereikt, dus in 2002 begon de reconversie van de wijngaard. Rond die tijd werd ook de boerderij Casa Toñuna aangekocht, een boerderij van 20 hectare met veel potentie in de Sierra de Enguera. In datzelfde jaar startten D. Juan Iglesias Jiménez, schoonzoon van D. Pedro, en zijn vrouw, mevrouw María Cruz Pérez Herrero, deze tweede generatie van de wijnmakerij en slaagden erin om met hun enthousiasme en passie Bodegas Enguera onder de grote Valenciaanse wijnhuizen. Hand in hand met D. Juan, Diego Fernández Pons, onze oenoloog, en José Vicente Gómez Carbajal, agronoom en technisch directeur van de wijnmakerij, zijn verantwoordelijk voor het voorstellen van het nieuwe wijnbouw- en oenologiemodel dat, met behoud van traditie, het succes van het bedrijf mogelijk maken. Een van de kenmerken van dit nieuwe model zou biologische landbouw zijn. Zelfs toen wisten we dat we alleen door voor de natuur te zorgen, er geweldige wijnen uit zouden kunnen halen en dat de wijnmakerij het fruit moest begeleiden totdat het wijn werd zonder onderweg grote ingrepen uit te voeren.

2011

Werken aan een duurzame wijnbouw. In november 2011 zijn alle percelen gecertificeerd als biologische landbouw, terwijl er nog steeds wordt gewerkt om de wijnbouw duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Dat jaar overleed de heer Pedro Pérez Pardo op 90-jarige leeftijd, nadat hij zijn grote droom had zien uitkomen. D. Pedro kon ook zien hoe zijn kleinkinderen Juan Ramón Iglesias Pérez, Pedro Iglesias Pérez en Silver Segarra Pérez al de derde generatie van de wijnmakerij vormden.

2013

Door het conversieproces van de wijngaard te consolideren, wordt Juan Ramón in 2013 de manager van Bodegas Enguera en neemt hij actief deel aan het ontwerp en de marketing van de wijnen van de wijnmakerij, die aan kwaliteit en internationale erkenning winnen. Van zijn kant wijdt Pedro al zijn inspanningen aan het stimuleren van het wijntoerisme en het delen van zijn passie voor wijn met consumenten en klanten op nationale en internationale beurzen. Silver van zijn kant volgt het werk van zijn kleine broers op de voet, maar besluit zich te wijden aan een andere van zijn grote passies, de geneeskunde.

2014

Zowel Pedro als Juan Ramón waren zich ervan bewust dat het bedrijf moet bijdragen aan een betere samenleving en zorg voor het milieu. Zo hebben ze in 2014 Enguera Planet opgericht, een onderzoekscentrum gericht op het verzachten van het effect van klimaatverandering door onder meer biologische landbouwtechnieken in te voeren die de biologische bestrijding van plagen, de vermindering van de koolstofvoetafdruk of de vermindering van het waterverbruik bevorderen. Ze vertrouwen deze taak toe aan Juan Martínez Barberá, een jonge wijnmaker met een passie voor biologische wijnbouw, die relaties aangaat met universiteiten en andere onderzoekscentra om de biologische landbouwprojecten te lanceren die we momenteel ontwikkelen.

2020

Als resultaat van een van deze projecten werd het assortiment Aliats-wijnen geboren, de eerste wijnen van de derde generatie Bodegas Enguera, wijnen die de alliantie tussen natuur en mens vertegenwoordigen en twee van de grote passies van de drie broers van de derde generatie van de wijnmakerij, strips en ecologie.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0