Enate

Enate bestaat pas sinds 1991, maar in slechts dertig jaar tijd heeft Enate zich als moderne bodega ontwikkeld tot één van de populairste en meest prestigieuze wijnhuizen van Spanje. De reden voor dat succes is de keuze voor kwaliteit; elke Enate-wijn kenmerkt zich door elegante aroma’s, zuiverheid en temperamentvolle expressie, of het nu de overheerlijke Chardonnay, de Syrah, de Merlot, de Cabernet Sauvignon, de elegante Gewürztraminer of de razend populaire Tempranillo Joven betreft. Jesus Artagona, de wijnmaker, laat zowel het terroir als de karakteristieken van de verschillende druivensoorten optimaal tot uitdrukking komen in bijzonder toegankelijke wijnen. Enate is gelegen in het dorp Salas Bajas, in Somontano. Het doel is het produceren van kwalitatief hoogstaande en premium wijnen van de beste druiven van Somontano, met respect voor de eeuwenoude lokale tradities en met behulp van de modernste technologie. De D.O. Somontano ligt in het noordoosten van Spanje, in de Huesca provincie. Het is eveneens een vrij recente D.O. (1984) maar ook een van de meest dynamische en gewaardeerde in Spanje.

Somontano

Een uniek terroir. Met een continentaal mediterraan klimaat en weinig jaarlijkse regenval, worden de bodems van Somontano gekenmerkt door kalksteen en steenachtig, met de aanwezigheid van gips in sommige gevallen, en een leem-zandige textuur. Daarnaast draagt ​​het grote thermische verschil tussen dag en nacht in de zomer bij aan een langzame en optimale rijping van de druif. Zo maken het klimaat van contrasten, de bodems met leemachtige zandtexturen van uitzonderlijke kwaliteit en het zuivere water van het smelten van de Pyreneeën Somontano tot een unieke omgeving voor het kweken van wijnstokken. Op deze gronden teelt het Enate Viticulture-team zes druivensoorten, vier rode en twee witte, met als doel de unieke persoonlijkheid van elk van hen over te brengen, waardoor geweldige wijnen ontstaan ​​met een groot verouderingspotentieel.

Variëteiten

Gelegen op verschillende percelen in drie grote valleien, zijn de wijngaarden gegroepeerd in vier zones: Enate I, Enate II (Cregenzán en Alcanetos) en Salas; dus we hebben te maken met heel verschillende bodems, waarvan de hoogtes variëren van 400 tot 700 meter hoog. Vergeleken met de meer kalksteen en gips in het zuiden, vinden we meer zandgronden, kleiachtig in de ravijnen en stenig in het noorden. Bachimaña, Las Valles, Planacor, Valle de Enate, Torrefierro en Alcanetos zijn de namen van de wijngaarden waar de beste expressie van deze variëteiten wordt verkregen. De rode soorten zijn Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. De witte soorten zijn Chardonnay en Gewürztraminer.

Duurzaam

Duurzame wijnbouw van hoge kwaliteit. Bij Enate begrijpen we dat de kwaliteit van onze wijnen begint bij het land, bij de wijngaard. We hebben 450 hectare eigen wijngaarden waarmee we de kwaliteit van onze druiven en onze wijngaard maximaal kunnen controleren en garanderen. Hoogwaardige wijnbouw op basis van lage opbrengsten per hectare, maximaal respect voor het milieu, door biologische wijnbouwtechnieken en -producten, nauwkeurige wijnbouw en uitmuntende oogst.

Wijnmakerij

De wijnmakerij is de fysieke brug tussen de kunst van de wijngaard en de kunst van de mens. Met de ambitie om wijnen van topkwaliteit te produceren binnen de Somontano-benaming van oorsprong en het beste van dit bevoorrechte land te laten zien, begonnen we onze reis in 1991. Bij de productie van onze wijnen, combineren we de bijna wiskundige expertise van de wijnmaker met de improvisatie van de kunstenaar waaruit de wijnbereiding zijn inspiratie haalt. Bovendien onderwerpen we elke creatiefase aan de meest strenge controle en beschikken we over de ISO 9001, ISO 14001 en ISO 22000 certificeringen, als garantie voor de kwaliteit van onze productieprocessen omdat uitmuntendheid nooit het product van toeval is.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0