Collavini

Eugenio Collavini, Friuli-Italië. Toewijding, liefde voor het land en continu zoeken naar kwaliteit, dat is de drieeenheid waarop de familietraditie van Colavini is gebaseerd. Sinds 1896, het jaar waarin de wijnmakerij werd opgericht, is Collavini een verhaal van passie, een sterke band met het gebied en een onvermoeibare drang naar innovatie. Expressieve kanalen van deze waarden zijn de wijnen en mousserende wijnen van onze productie, gekenmerkt door de afwisseling van de seizoenen in de wijngaarden van Corno di Rosazzo.

Geschiedenis

Een geschiedenis van vier generaties. Het was 1896 in Rivignano toen Eugenio Collavini, de oprichter, begon met het produceren en leveren van de eerste wijnen aan de winkels en rijke families van Udine. Na de spannende jaren van de oorlogen onder leiding van zijn zoon Giovanni, was het toen zijn neef Manlio die de touwtjes in handen nam. Hij verplaatste de kelders naar de zoete en geschikte heuvels van Corno di Rosazzo, waar de wijnmakerij begon in de wereld van de moderne oenologie. Hij was een voorloper om Pinot Grigio te vinifieren en creëerde in 1971 Il Grigio, een mousserende wijn met een grote persoonlijkheid gemaakt van Pinot Grigio-druiven. De eerste mousserende wijnbereiding van Ribolla Gialla zal aan het einde van hetzelfde decennium volgen. Zelfs vandaag de dag behoudt het bedrijf, dat steeds meer een internationale roeping heeft, zijn familiale karakter en wordt het nog steeds geleid door Manlio en zijn zonen Giovanni, Luigi en Eugenio.

Ribolla

Ribolla Gialla Collavini, de introductie van een nieuwe methode. Aan het einde van de jaren zeventig besloot Manlio Collavini om 4,5 hectare land te wijden aan een oude inheemse variëteit, de Gele Ribolla. Zoals professor Attilio Scienza zei, is de Gele Ribolla “de meest oosterse variëteit die aanwezig is in Friuli Venezia Giulia en werd geïntroduceerd door de Romeinse legioenen die vanuit Pannonia via Friuli naar Gallië gingen.” Het bereikte resultaat is een brut Gele Ribolla verkregen dankzij een nieuwe interpretatie van de traditionele methoden van mousserende wijn. De Collavini-methode is ontstaan ​​​​uit het idee om Martinotti-Charmat-tijden en technieken die zijn gereserveerd voor de klassieke methode, naar de klassieke methode te brengen, waarbij de voordelen van beide worden gecombineerd. In de daaropvolgende jaren werd er nog eens 11 hectare Gele Ribolla verbouwd op de heuvels van Rosazzo, een gebied dat werd gekozen voor deze variëteit, dankzij de mergelbodem en de lichte bries die het in het noordwesten doordringt. Het is de combinatie van deze factoren die ons vandaag in staat stelt om een ​​mousserende wijn van absoluut evenwicht en kwaliteit te vinden in de brut Ribolla Giallo.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0