Artadi

Bodegas y Viñedos Artadi produceren kwaliteitswijnen in drie wijngebieden: Rioja Alavesa, Navarra en Alicante. Om het beste te halen uit de verschillende bodemtypes, klimatologische omstandigheden en karakteristieke druivensoorten, wordt bij Artadi biologisch en biodynamisch gewerkt. In het Baskische deel van de Rioja, Alavesa, verbouwt Artadi enkel Tempranillo voor de rode wijn. De bodem van de 70 hectaren aan wijngaarden bestaat voornamelijk uit kalkhoudende grond, kiezels en klei, al dan niet onderling vermengd, op een hoogte van ongeveer 700 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is een grillige combinatie van oceanisch en continentaal.
Artadi, een geschiedenis die verbonden is met het geheugen en de knowhow van onze voorouders, buiten de industriële sfeer en gebaseerd op passie en respect voor de wijngaard. 1985, La Guardia. Een groep wijnbouwers, mannen en vrouwen uit het dorp met hun diepgewortelde gebruiken en hun blik gericht op de wijngaard en zijn wijnen, creëert Artadi. In 1992 neemt de familie Lacalle y Laorden het roer over van het project. De obsessie met de teelt en de cultus van de wijngaard bracht ons ertoe uitdrukkingen te ontdekken die de persoonlijkheid van unieke wijnen kunnen trekken, wijnen die hun oorsprong weerspiegelen. Diezelfde overtuiging bracht ons ertoe het werk voort te zetten in 1996 in Navarra (Artazu), in 1999 in Alicante (El Sequé) en in 2015 in Guipúzcoa (Izar-Leku). We herstellen respectvol de wijze ervaringen van onze grootouders. We houden de wijnbouwtradities van onze voorouders in stand door te vechten tegen de destructieve vooruitgang die de chemie uitsluitend ten dienste stelt van de industrialisatie en respectloos landbouwbeheer. We proberen het geërfde pad te behouden om het genot van een levende wijn te verkrijgen, met respectvolle gevoelens en spiritualiteit en door de natuur en de wijngaard in ons eigen leven te integreren.

Wijnbouw

We promoten respectvolle wijnbouw door teeltpraktijken op basis van ecologische en duurzaamheidsconcepten. Met de absolute afwezigheid van meststoffen en synthetische chemische stoffen in onze wijngaarden, helpen we het wijnbouw-ecosysteem levend te houden en wijnen te produceren vol leven. We beschouwen de teeltruimte, het land, als een levend organisme dat afhankelijk is van buiten. De bodem wordt een enorm levend wezen waarin alle planten, insecten, dieren of andere levensvormen deel uitmaken van zijn vitale organen. Ondanks dat we ondergedompeld zijn in een monocultuur, proberen we de rijke genetische diversiteit van de inheemse druivensoorten te behouden als waardevol wijnbouwerfgoed en zo de persoonlijkheid van onze wijnen maximaal te ontwikkelen. We vluchten voor een model van industriële landbouwproductie. We werken aan het behoud van duurzame agro-ecosystemen met ecologische praktijken die het leven en het natuurlijke evenwicht van de wijngaard en zijn omgeving respecteren.

Terroir

De waarde van geweldige wijnen is nauw verbonden met de bodem en zijn mensen. Het “terroir” als wijnbouwproject; respect voor historisch erfgoed, liefde voor de natuur, passie voor goed gedaan en de personalisatie van onze wijnen zijn de redenen waarom we elke dag werken om oprechte wijnen te herontdekken.

Kelder

De wijnen worden gemaakt in de wijngaard en hun geheimen rusten en worden zorgvuldig bewaard in de kelder.
We begrijpen de productie van goede wijn onder de concepten transformatie, evolutie en entropie als levensprocessen. Evenwichtige wijngaardclusters, inheemse gisten, afwezigheid van chemische behandelingen en respect voor de vintage. Vertrouwen dat de wijn in elk vat blijft en dat het rijke erfgoed van onze wijngaarden versterkt.

Telefoon

06 53 59 53 69   

Adres

Nieuwe Hoven 28
4205 BD Gorinchem

0