AlbertsTaste
Uw winkelwagen is leeg!
Laatste reacties
Wij vonden het ook een fantastische middag en geni
Geplaatst door G.en K.E.Hooghwerff
Mooi en leesbaar verhaal. Interessant om te lezen
Geplaatst door Marcel van Vugt
Nieuwste blogs

Passie voor Griekse wijnen

Geschreven door: albertstst Gepubliceerd in: ROOT Datum: 2020-01-15 Bekeken: 7106 Reacties: 1

"Passie voor Griekse wijnen", over het ontstaan van een nieuwe wijnliefde.

Passie voor Griekse wijnen

“Griekse wijnen!?”, dé standaard reactie op het moment dat ik vertel dat ik mij ook bezig hou met Griekse wijnen. Begrijpelijk, ook ik ben opgegroeid met de weinig voorstellende kelkjes slobberwijn bij de Griek  en dan heb je ook nog “die Retsinawijnen”. Die kelkjes zijn er voor een deel nog steeds, maar er bestaat inmiddels ook een andere Griekse wijnwereld, die van de fantastisch mooie Griekse kwaliteitswijnen, die booming zijn in landen als de Verenigde Staten, Rusland en Australië maar ook dichterbij in Duitsland en België en langzamerhand ook in Nederland steeds meer terrein winnen.

Mijn eerste kennismaking er mee, was bij het inmiddels niet meer bestaande restaurant Le Défi in Sprang-Capelle. Het zal ergens in of rond 2009 zijn geweest en maître sommelier Michael Daals schonk een witte wijn in.  Astrid (mijn vriendin) en ik moesten maar eens proeven. Wat een prachtig en heerlijk glas wijn was dat, mooie zuren, heerlijke fruitaroma’s, zuiver en met een heerlijke en lange afdronk. En echt anders dan anders. Druif en land? Geen idee. De wijn bleek van Domaine Gerovassiliou afkomstig te zijn uit Noord-Griekenland. Griekenland? Wat een trouvaille!

 

                                 

 

Nou heeft Michael  altijd al een goede neus gehad voor mooie onbekende wijnen. Deze kocht hij in bij Griekse Wijnen in Barendrecht, een importeur in Nederland van Griekse tophuizen. De eigenaar, Martin van der Heiden, is in 2006 met de import ervan gestart, vanuit zijn liefde voor Griekenland en passie voor (Griekse) wijn.

Het toeval wil dat Astrid vanuit haar persfunctie in het najaar van 2010 werd uitgenodigd door Martin voor een masterclass Griekse wijnen in Bellevue Groothoofd in Dordrecht. De wijnen van Alpha Estate, ook uit Noord-Griekenland werden gepresenteerd en eigenaar/wijnmaker Angelos Iatridis was zelf aanwezig om te vertellen over zijn missie, het produceren van Griekse topwijnen die kunnen wedijveren met de rest van de wereld. (Dat die missie geslaagd is, is duidelijk, in september 2013 werd Alpha Estate door het internationaal toonaangevende Wine & Spirits, uitgeroepen tot Winery of the Year 2013 Worldwide.) Vervolgens kon het assortiment van Alpha Estate worden geproefd en was er  aansluitend een wijnmakersdiner waarbij de wijnen ook werden ingezet. Thuisgekomen kreeg ik van Astrid een zeer enthousiast verslag over de wijnen van Alpha Estate.

 

                                  

 

Het contact tussen Astrid en mij en Martin bleef bestaan omdat wij vanaf dat moment regelmatig zijn proeverijen gingen bezoeken. Martin bleek ook wijnreizen naar Griekenland te organiseren en zo kwamen wij in april 2011, na 25 jaar lang voornamelijk gastronomische reizen gemaakt te hebben naar Frankrijk, Italië en Duitsland,  terecht in Noord-Griekenland. Daar bezochten we o.a. Domaine  Gerovassiliou,  Alpha Estate, Kir Yianni en Domaine Claudia Papayianni. Dichter bij de bron bestaat niet en het maakte indruk, de wijnen, de mensen, de manier van werken, het echte Griekse eten en het prachtige land. We hadden  nu definitief een nieuwe wijnliefde er bij.

 

                                  

 

Inmiddels hebben Martin en ik elkaar ook zakelijk gevonden en zijn Griekse wijnen prominent aanwezig in het assortiment van AlbertsTaste. In de Nederlandse gastronomie gaat het steeds beter met de acceptatie van Griekse wijnen waardoor Griekse wijnen nu ook op het allerhoogste gastronomische niveau in Nederland worden geschonken. 

De wijnreizen naar Griekenland hebben zich voortgezet en blijven doorgaan, want er valt nog veel te leren over de Grieken.

Ben je als particuliere wijnliefhebber nieuwsgierig geworden naar deze prachtige wijnen, kijk dan eens in de webshop.

Ben je als horeca ondernemer geïnteresseerd, neem dan telefonisch of per e-mail contact met mij op?

 

 

 

Albert van Efferen | 06 53 59 53 69 | albert@albertstaste.nl

Tags:

Reacties

Geschreven door 2014-07-04 15:21:15 Geplaatst door Marcel van Vugt Reacties link
Mooi en leesbaar verhaal. Interessant om te lezen waar de interesse in het, bij velen nog onbekende, wijnland vandaan komt. IK ga zeker de Griekse wijnen proeven tijdens onze vakantie dit jaar. Marcel.

Laat een reactie achter

Captcha