AlbertsTaste
Uw winkelwagen is leeg!

Dankzij de oude Grieken drinken wij in Europa wijn!

Dat Griekenland de bakermat is van de Westerse beschaving is alom bekend, maar dat wij in Europa dankzij de Grieken ook wijn zijn gaan drinken is misschien minder bekend.

Vanuit de Kaukasus, via Mesopotamië, Libanon, Palestina en Egypte, bereikte circa 2000 jaar voor Christus de druivenstok Griekenland. Op Kreta zijn amforen en een wijnpers gevonden die dateren van 1500 jaar voor onze jaartelling. De Griekse wijnen werden ook toen  al  geëxporteerd naar andere landen rondom de Middellandse Zee, waaronder Egypte en Etrurië, het huidige Toscane. Grieken vestigden  zich ook in Marseille en Zuid-Italië om daar hun kennis van wijnbouw over te brengen. In Midden-Italië vanaf circa 1000 voor Christus waren de Etrusken actief in het maken van wijn. De Romeinen (Latijnen) namen later de kennis over. Zij ontwikkelden en verspreidden het verder over de rest van Europa.

De teloorgang van het Griekse rijk en de Griekse wijnbouw, begon in de 15e eeuw, toen het land in handen viel van het Ottomaanse Rijk, waardoor de wijnbouw praktisch stil kwam te liggen.

Pas na de Tweede Wereldoorlog is de Griekse wijnbouw weer opnieuw op gang gekomen. Vanaf 1980 werden moderne vinificatiemethoden geïntroduceerd. Investeringen in moderne technologie hebben de laatste decennia geleid tot een kwaliteitstoename. Ook is Griekse wijnwetgeving opgesteld volgens de regels die gelden binnen de Europese Unie.

De belangrijkste grondlegger  van de moderne wijnbouw in Griekenland is Vangelis Gerovassiliou die het vak leerde in Frankrijk en met zijn opgedane kennis in Griekenland aan de slag ging. Hij herontdekte de oude Grieks inheemse druif Malagousia en heeft zijn ziel en zaligheid erin gelegd om van deze oude druif moderne wijnen te maken. Vandaag de dag is het succes van (Domaine) Gerovassiliou internationaal bekend. Hij werd en wordt veelvuldig bekroond met hoge wijnonderscheidingen en is een voorbeeld voor nieuwe wijnmakers. Ook andere moderne Griekse wijnhuizen zoals Alpha Estate, Kir Yianni,  Biblia Chora, Boutari en Wine Art Estate maken prachtige wijnen en behoren inmiddels eveneens tot de top van de internationale wijnwereld.

Alpha Estate is in oktober 2013 door Wine & Spirits nog uitgeroepen tot Winery of the Year 2013 Worldwide!

Hoe ik mijn liefde voor Griekse wijnen heb ontwikkeld, kunt u lezen op  mijn blog http://bit.ly/PassieVoorGriekseWijnen

Albert van Efferen