AlbertsTaste
Uw winkelwagen is leeg!
Aanbieding
Masseria Li Veli-Primitivo Askos Salento

Masseria Li Veli-Primitivo Askos Salento 2018 O.V.V.

0 beoordeling(en). 0 beoordeling(en).
€ 20,45
€ 21,95
Excl. BTW: € 16,90
Aantal:
-
+
Wijnhuis: Masseria Li Veli-Salice Salentino, Italië
Wijn: Masseria Li Veli-Primitivo Askos Salento

Masseria Li Veli-Primitivo Askos Salento 2018 O.V.V.

 

Naam van de wijn: Masseria Li Veli - Primitivo Askos Salento

Producent: Masseria Li Veli

Regio: Puglia, Italië

Druivenras: Primitivo

Smaaktype: Droog, vol, rijp, zacht en met duidelijke houtrijping.

Smaakimpressie:

Doorzichtig, kersenrood van kleur met een zweem van oranje. In de neus aroma’s van zeer rijpe aardbeien, bessen, pruimen, kreupelhout en vanille. In het smaakpalet tonen van gestoofd rijp rood fruit en specerijen als kaneel en vanille, die gepaard gaan met een zwoele afdronk met zachte tannines en milde zuren.

Wijngaard & Vinificatie:

Eind augustus worden de druiven handmatig geoogst. Na een strenge selectie worden deze in de vinificatiekelder gekneusd en vervolgens laat men ze in roestvrijstalen tanks temperatuurgecontroleerd de alcoholische gisting ondergaan. Ruim 2 weken later volgt persing en wordt de jonge wijn overgestoken op Franse eikenhouten barriques van 225 liter voor de malolactische gisting en rijping. Na 12 maanden wordt de wijn geassembleerd, zeer licht gefilterd en gebotteld.

Wijnbedrijf:

Masseria Li Veli is een van de wijnbedrijven in het Zuid Italiaanse wijngebied Puglia die als toonaangevend en vernieuwend gezien kan worden. Na al veertig jaar actief te zijn geweest in de wijnhandel kocht de Falvo familie in 1999 het landgoed Masseria Li Veli in het plaatsje Cellino San Marco dat in de Salento regio ligt. Een buitengewoon ambitieus project, want de Masseria was vervallen en de Falvo familie wilde het geheel restaureren en transformeren tot een ‘state of art’ wijngoed met ultra moderne vinificatieruimtes en kelders. Daarnaast werden de 33 hectare aan wijngaarden eveneens grondig onder handen genomen en deels opnieuw beplant. Masseria Li Veli laat zien dat er in het hete zuiden van Italië naast wijnen met veel smaak ook karaktervolle elegante wijnen gemaakt kunnen worden. In de Salento regio zijn zeer veel kleine wijnboeren van wie de druiven in anonieme bulkwijnen verdwijnen, terwijl er met de juiste begeleiding van deze druiven juist uitstekende wijnen gemaakt zouden kunnen worden. Masseria Li Veli besloot dan ook om met een aantal van deze kleinere wijnboeren langdurige contracten af te sluiten om van hun druiven wijn te maken.

Regio:

Puglia is een langgerekt gebied in het uiterste zuiden van Italië. Ondanks de zeer warme zomers zorgt de directe aanwezigheid van de Adriatische Zee voor veel verkoelde zeewinden zodat de druiven optimaal kunnen rijpen met behoud van zuren. Het is de belangrijkste wijnregio van Zuid-Italië met een gigantische productie van vooral rode anonieme bulkwijnen en vermouth. Puglia is echter ook een wijnstreek waar de laatste 25 jaar veel veranderd is. Met veel EU subsidies is er enorm geïnvesteerd in innovatie en nieuwe technieken en krijgen bijna verdwenen en vergeten inheemse druivenrassen terecht hernieuwde aandacht, vaak met opmerkelijke resultaten. Met modern gemaakte krachtige maar fruitrijke rode wijnen zal Puglia de komende decennia nog veel van zich laten horen, waarvan wijnen uit b.v. de DOC’s Salice Salentino, Copertino en Cacc’e di Lucera al indrukwekkende voorbeelden laten zien.

Bewaarcapaciteit: Tot 6 jaar na de oogst.

Serveertemperatuur: 16 tot 18°C.

Culinair advies:

Gegrilde entrecote, lamsbout met gekonfijte knoflook, stoofgerechten en
rijpe kazen als Pecorino Riserva, Tomme de Brebis, Cantal en Laguiole.

Glasadvies: Riedel Veritas Riesling/Zinfandel, Riedel Vinum Zinfandel.