AlbertsTaste
Uw winkelwagen is leeg!
Enate, rood, Syrah-Shiraz

Enate-Syrah-Shiraz, 2012 Spanje-Somontano

0 beoordeling(en). 0 beoordeling(en).
€ 31,95
Excl. BTW: € 26,40
Aantal:
-
+
Wijnhuis: Enate-Somontano, Spanje
Wijn: Enate, rood, Syrah-Shiraz

Enate-Syrah-Shiraz, 2012 Spanje-Somontano

 

ENATE is gelegen in het dorp Salas Bajas, in Somontano. Ondanks de relatief jonge leeftijd van deze bodega, in 1991 opgericht, is het nu al een van de meest prestigieuze wijnhuizen van Spanje. Het doel van ENATE is het produceren van kwalitatief hoogstaande en premium wijnen van de beste druiven van Somontano, met respect voor de eeuwenoude locale tradities en met behulp van de modernste technologie. De D.O. Somontano ligt in het noordoosten van Spanje, in de Huesca provincie. Het is eveneens een vrij recente D.O. (1984) maar ook een van de meest dynamische en gewaardeerde in Spanje.

 

Herkomstbenaming, D.O. Somontano.

 

Druivenras, Syrah-Shiraz 100%.

 

De wijngaarden voor deze tintoSyrah-Shiraz liggen in Cregenzán (syrah) en in het Alcanetos dal (shiraz) op 550-600 meter boven de zeespiegel, beschermd door de Pyreneeën. De luchtvochtigheid is laag, mede door het drogende effect van zachte winden. De bodem bestaat uit een mengsel van zand en leem, arm en waterdoorlatend. Door de hoogte is het verschil in temperatuur tussen dag en nacht zeer groot, 35°C overdag, 17-18°C ’s nachts. Dit geeft de druiven extra complexiteit, aromatische kracht en smaak.

 

Vinificatie (wijnbereiding).

De met de hand geplukte trossen worden ontsteeld. De perfect rijpe druiven worden geperst en in RVS tanks vergist bij 26°C. De jonge wijn ondergaat een volledige malolactische gisting in barriques van Frans en Amerikaans eikenhout en vervolgens een opvoeding van 16 maanden in dezelfde barriques.

 

Smaakimpressie.

Donkere kersenrode kleur. Intense en complexe neus, een combinatie van rode vruchten en blauwe bloemen, met accenten van olijven, romige boter en vanille. Volle, ronde en aanhoudende smaak, uitstekend evenwicht dankzij de rijpe, elegante en fluwelige tannines.

Smaaktype, volle, intense beleving, complex met houtrijping.

 

Decanteren om wijn en bezinksel te scheiden en/of beluchten op karaf

30 minuten voor het serveren in een karaf overschenken zal de aromatische kracht van de wijn ten goede komen. U kunt ook grote, brede glazen gebruiken en telkens een beetje wijn inschenken.

 

Serveren op 16-18°C.

 

Bewaarpotentieel.

Redelijk snel na de oogst toegankelijk, zeer goed oplegpotentieel.

 

Culinair advies.

Uitstekende begeleider van krachtige vleesgerechten van de grill, barbecue, ‘braai’ of uit de oven, al dan niet geserveerd met rijke sauzen. Bijzonder geschikt voor gerechten met haarwild in de hoofdrol. Verrukkelijk bij ambachtelijke, (half)gerijpte harde Spaanse kazen (Tronchón,Zamorano, Roncal).