AlbertsTaste
Uw winkelwagen is leeg!
Aanbieding
Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin'
    Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin' Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin' Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin' Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin' Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin' Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin' Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin' Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin' Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin'

Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin' 2015

0 beoordeling(en). 0 beoordeling(en).
€ 357,00
€ 420,00
Excl. BTW: € 295,04
Aantal:
-
+
Wijnhuis: Beaucastel-Rhône, Frankrijk
Wijn: Château de Beaucastel-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à J. Perrin'

Château de Beaucastel (Perrin)-Châteauneuf-du-Pape 'Hommage à Jacques Perrin' 2015

 

Naam van de wijn: Châteauneuf-du-Pape 'Hommage a Jacques Perrin'

Producent: Famille Perrin - Château de Beaucastel

Herkomstbepaling: Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrijk

Druivenrassen: Mourvèdre 60%, Grenache 20%, Syrah 10%, Counoise 10%

Smaaktype: Droog, vol, buitengewoon intens, zeer complex, elegant en fluwelig.

Smaakimpressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit

Een alcoholpercentage van 14%. Diep inkt-achtig robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van gekonfijt klein roodzwart fruit, viooltjes, gedroogde paddenstoelen, chocola, tabak en subtiel wat gedroogde Provençaalse kruiden. In het smaakpalet tonen van rijpe bosaardbeitjes, wilde frambozen, truffel en jeneverbes, die worden gevolgd door een enorm lange en zeer mineralige afdronk met zeer fraaie rijpe tannines.

Bewaren: tot 25 jaar na de oogst

Vinificatie

Na de handmatige pluk worden de druiven geselecteerd, ontsteeld en afzonderlijk gevinifieerd. Na kneuzing van de druiven laat men een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaatsvinden op grote eikenhouten foeders. Nadat de druiven geperst zijn wordt de jonge wijn overgestoken op eikenhouten barriques om de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na ruim een jaar volgt de assemblage met eventueel een zeer lichte filtering en botteling van de wijn. Dit hele proces verloopt volgens biologische en biologisch dynamische regels en voorschriften.

 
 
Wijnbedrijf

Famille Perrin is de merknaam die de derde en vierde generatie van Perrin wijnmakers gebruiken. Ze hebben hiermee de erfenis van chemisch-ingenieur en wiskundedocent Pierre Perrin uitgebouwd die in 1909 van zijn schoonvader Pierre Tramier als huwelijksgeschenk het vervallen Château de Beaucastel met bijbehorende Châteauneuf du Pape wijngaarden kreeg. Buitengewoon voortvarend herstelde Pierre Perrin het château en de door phyloxera aangetaste wijngaarden. Zijn zoon Jacques begreep op zijn beurt al in de jaren vijftig dat om echt kwaliteit te kunnen leveren, biologisch werken een logische stap was, waarna biologisch dynamische experimenten al rap volgden. Hij heeft het gelijk aan zijn kant gekregen, want de Châteauneuf du Pape wijnen van Château de Beaucastel behoren al decennia lang tot de absolute top van de regio en zelfs van Frankrijk. Ook ontbreekt het zijn nakomelingen niet aan commercieel inzicht, zij zagen al in een vroeg stadium het potentieel van de toen nog onbeduidende landwijnen als Côtes du Ventoux. Al in 1970 werden de Ventoux wijnen met het merk La Vieille Ferme op de kaart gezet met onverwachtse en vooral betaalbare kwaliteitswijnen voor alledag. Met het merk Famille Perrin hebben de huidige generaties van Perrin wijnmakers deze nieuwe manier van denken verfijnd en tot een waar kwaliteitsbolwerk uitgebouwd. Tegelijkertijd hebben ze het werk van Pierre Perrin gecontinueerd door het produceren van gastronomische wijnen uit de zuidelijke Rhône streek die gemaakt zijn vanuit het terroir principe en een duidelijke identiteit en puurheid hebben en die ondanks de buitengewoon hoge criteria die worden gesteld door de wijnmakers van Famille Perrin, een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Ondertussen bezit de familie Perrin ruim 300 hectare aan wijngaarden in appellations als o.a. Châteauneuf du Pape, Cairanne, Vinsobres, Vacqueyras, Gigondas en Côtes du Rhône. Samen met de wijngaarden die worden gepacht, brengt dit de oppervlakte aan wijngaarden waarmee Famille Perrin werkt op een totaal van meer dan 600 hectare.

Alle wijnen van Famille Perrin worden gevinifieerd en opgeslagen in de modern uitgeruste kelders van Château du Grand Prébois dat bij het dorp Jonquières in de Vaucluse ligt, alleen de wijnen van Château de Beaucastel rijpen na de vinificatie in de kelders van Château de Beaucastel zelf.
De wijngaarden van Château de Beaucastel liggen grotendeels in het noordelijke deel van Châteauneuf-du-Pape en is in totaal 110 hectare groot, waarvan 7 hecare voor de witte en 70 hectare voor de rode Châteauneuf-du-Pape en waarbij alle dertien voor Châteauneuf-du-Pape toegestane druivenrassen zijn aangeplant. De Châteauneuf-du-Pape 'Hommage a Jacques Perrin' van Château de Beaucastel is een wijn gemaakt van extreem oude wijnstokken en helaas in een zeer beperkte oplage. De eerste jaargang van Châteauneuf-du-Pape 'Hommage a Jacques Perrin' was 1989 en werd meteen tot een van de absolute topwijnen uit Frankrijk en zelfs van de wereld gerekend. Helaas wordt deze wijn niet ieder jaar gemaakt en is zeer gezocht door liefhebbers.

Regio

De Rhône is een van de oudste wijnbouwgebieden van Frankrijk. De Kelten en de Galliërs hadden al wijngaarden aangelegd in de Rhônevallei, maar de wijncultuur werd hier pas echt op gang gebracht door de Grieken en Romeinen, en later toen Clemens de Vijfde zich als paus in Avignon vestigde, steeg de status van Rhônewijnen naar grote hoogte. Het Rhônedal is een ruim 200 km lang gebied dat grofweg van Lyon tot aan Marseille loopt en grote verschillen tussen noord en zuid kent. Het noordelijk deel strekt zich uit vanaf het stadje Vienne tot aan Loriol, net ten zuiden van Valence. Hier heerst een landklimaat met hete zomers, een warm najaar en koude, natte winters. De Rhônevallei is hier smal met deels steile hellingen en waar met syrah zeer grote rode wijnen gemaakt worden in appellations als Hermitage, Côte-Rôtie, Cornas en Saint-Joseph, terwijl viognier de witte druif is voor Condrieu en de uiterst zeldzame Chateau Grillet. Daarnaast zijn roussanne en marsanne de druiven voor de witte Hermitage, Saint-Joseph en Saint-Péray. Het zuidelijke deel van het wijngebied Rhône begint bij Montélimar en loopt tot iets ten zuiden van de stad Avignon. Hier is het Rhônedal breed tot zeer breed en tamelijk vlak met een mediterraan klimaat met zeer warme zomers, een warm najaar en zachte winters met voldoende neerslag. Hier heerst de grenache en is de belangrijkste druif in niet alleen de eenvoudiger wijnen als Côtes du Rhône, Ventoux en Luberon, maar nog overtuigender in de rosé’s uit Tavel en krachtige wijnen als b.v.: Vacqueyras, Cairanne, Lirac, Rasteau en natuurlijk Gigondas, en natuurlijk al helemaal bij de iconische appellation Châteauneuf du Pape.

Serveren: 15 tot 17°C.

Culinair advies

Wagyu-ossenhaas, Wagyu-entrecôte, blanquette d'agneau, kalsvlees met verse morieljes of witte truffels en rijpe harde kazen als oude Remeker, l’Etivaz, Beaufort d'Alpage, Comté d'Alpage en Ossau-Iraty.

Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen

2014 94-96 Parker - 2013 96+p Parker, 92-94-96p Vinous - 2012 99p Parker, 96p Vinous, 96p Wine Spectator - 2011 96 Parker - 2010 98+p Parker - 2009 99p Parker, 97p Wine Spectator - 2007 100p Parker - 1998 100p Parker - 1990 100p Parker - 1989 100p Parker

Glasadvies: Riedel Old World Syrah, Riedel Vinum Syrah, Riedel Sommeliers Hermitage/Syrah